TRADICIONALNI SLATKIŠ

Čupavci: Ukusna poslastica u zdravoj verziji

Peći na 180°C oko 20 minuta u velikom, plitkom limu, dok biskvit ne postane zlatno smeđi

Čupavci. Društvene mreže

Dž. V.

prije 4 dana

Čupavci su jedan od najomiljenijih kolača, jer su jednostavni za pripremu, a sastojci su takvi da odgovaraju svima. Ovaj recept donosi zdraviju verziju ovog tradicionalnog slatkiša.

Sastojci za biskvit

2 šoljice pšeničnog brašna (tip 850)

1 šoljice kukuruznog brašna

100 g mljevenih badema

2 žlice praška za pecivo

½ žličice soli

½ šoljice hladno prešanog suncokretovog ulja (za pečenje)

2/3 šoljice agavinog sirupa (odlična zamjena za šećer)

2 ½ šoljice mlijeka (sojino ili zobeno s vanilijom)

½ šoljice vode

Priprema biskvita

U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj posudi dobro izmiješajte tekuće sastojke. Postepeno dodajte tekuću smjesu u suhe sastojke i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku, tekuću smjesu. Smjesu prebacite u prethodno nauljeni lim za pečenje.

Peći na 180°C oko 20 minuta u velikom, plitkom limu, dok biskvit ne postane zlatno smeđi (ako koristite manji i viši lim, vrijeme pečenja će biti duže). Biskvit je gotov kada rubovi počnu lagano porumeniti.

Sastojci za preljev

6 kašika kakao praha

½ šoljice agavinog sirupa

2 šoljice mlijeka (sojino ili zobeno, po želji s vanilijom)

½ šoljice vode

Sok i naribana korica 1 naranče

Kokosovo brašno (za uvaljati)

Priprema preliva

U manjoj posudi pomiješajte kakao i agavin sirup. Postepeno dodajte mlijeko i vodu, miješajući dok smjesa ne postane homogena. Kuhajte smjesu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Na kraju dodajte sok i naribanu koricu naranče za dodatnu svježinu i aromu.

Biskvit narežite na male kocke ili pravokutnike. Svaki komad biskvita umočite u pripremljeni preljev, a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.

Ovi zdravi čupavci savršeni su za svaku priliku, a uz ovaj recept možete uživati u njihovom okusu bez grižnje savjesti!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.