BRZA I LAKA PRIPREMA

Jednostavan i sočan kolač od maka: Savršen desert za svaku priliku

Bilo da ga poslužite kao užinu uz šoljicu kafe ili kao desert nakon obroka, kolač od maka nikada ne razočarava

Mak kolač. Društvene mreže

Dž. V.

jučer

Kolač od maka je jednostavan, a izuzetno ukusan desert koji svojim bogatstvom okusa i sočnošću oduševljava sve ljubitelje peciva. 

Bogat mak daje ovom kolaču poseban šmek, dok kombinacija jednostavnih sastojaka čini pripremu brzim i lakim. Bilo da ga poslužite kao užinu uz šoljicu kafe ili kao desert nakon obroka, kolač od maka nikada ne razočarava.

Sastojci

200 g mljevenog maka

200 g šećera

4 jaja

200 g brašna

1 prašak za pecivo

100 ml mlijeka

100 ml ulja

1 kašičica vanilin šećera

Prstohvat soli

Po želji, šećer u prahu za posipanje

Priprema

U velikoj posudi umutiti jaja sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom soli dok smjesa ne postane pjenasta. Dodati ulje i mlijeko, pa sve dobro sjediniti.

U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak. Polako dodavati suhe sastojke u mokre, mješajući lagano dok ne dobijete glatku smjesu.

Smjesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh (oko 20x30 cm). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suha.

Nakon što je kolač pečen i ohladio se, važno je posvetiti se posljednjem, ali ne manje važnom koraku - posipanju šećerom u prahu. Ovaj jednostavan detalj dodaje notu elegancije i vizuelnog dojma. Po želji, kolač možete obogatiti i glazurom od čokolade ili preliti sa malo voćnog sirupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.