VRLO JEDNOSTAVNO

Recept za domaći hljeb sa suhim kvascem

Domaći hljeb sa suhim kvascem možete odmah ujutru napraviti, a njegov recept je malo reći savršen

Domaći hljeb. Instagram

A. O.

prije 3 dana

Vjerovatno ćete se složiti da ne postoji ništa ljepše nego kada vas ujutro probudi miris domaćeg hljeba.

Neki su u stanju da pojedu cijelu veknu, jer je prosto nemoguće odoljeti i mirisu i ukusu. Domaći hljeb sa suhim kvascem možete odmah ujutru napraviti, a njegov recept je malo reći savršen.

Sastojci za domaći hljeb sa suhim kvascem:

800 g brašna

50 g kukuruznog brašna

300 ml tople vode

1 kesica suhog kvasca

1 kašika šećera

1 kašika soli.

Priprema domaćeg hljeba sa suhim kvascem:

U većoj posudi pomiješajte kvasac, šećer, vodu i so. Promiješajte i ostavite da odstoji nekih 10 minuta sve dok se kvasac ne aktivira. Postepeno dodajte brašno i ujedno miješajte smjesu sve dok ne dobijete glatko tijesto. Potom, prebacite tijesto na radnu ploču i lagano ga rukama izradite. Ukoliko je potrebno, dodajte brašna kako vam se tijesto ne bi lijepilo za prste.

Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu i sipajte kap do dvije ulja preko njega i razmažite pa prekrijte krpom i ostavite da tijesto nadođe, sve dok ne se duplira, držeći ga na toplom.

Poslije toga vremena, ponovo premijesite tijesto i potom ga stavite u tepsiju u kojoj ćete peći hljeb, pa kada ga "postavite", pospite malo preko njega i kukuruznog brašna. Ostavite i u tepsiji da hljeb naraste, najmanje pola sata.

Poslije ovog vremena, pecite hljeb na 180 stepeni, najmanje 30 minuta. Kada hljeb bude pečen, ostavite ga malo da se prohladi i spreman je za jelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.