Dobar obrok prilika je da unesete esencijalne hranljive materije koje su vašem tijelu potrebne. Dobro zaokružen obrok osigurava da dobijete vitamine, minerale i makronutrijente potrebne za optimalno zdravlje.
Danas vam donosimo recept savršene žute buranije sa mesom.
Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 mrkve
pileće meso (bataci, bijelo) ili miješano
2 krompira
1 kesa smrznute buranije
2 čehna bijelog luka
1 kašika brašna
1 kašičica mljevene crvene paprike po ukusu
1 kašičica soli
suhi biljni začin
1 prstohvat začina bahart.
Priprema:
Na ulju ispržite crni luk isjeckan na kockice kada postane staklast dodajte isjeckanu mrkvu i meso.
Dodajte malo vode i poklopljeno dinstajte dok mrkva ne omekša. Dodajte buraniju, pa poklopite da se polako dinsta, povremeno dodavajte vodu i voditi računa koliko želite da bude čorbasto.
Kada buranija bude pod vodom, dodajte isječeni krompir i kuhajte još malo.
Pripremite zapršku tako što ćete na malo zagrijanog ulja propržiti kašiku brašna i kašičicu slatke mljevene paprike. Zapržite buraniju, začinite solju i suhim biljnim začinom, dodajte izgnječen bijeli luk, kuhajte još koji minut.
Dodajte sjeckani svježi peršun po ukusu.