IDEJA ZA VEČERU

Slatka pileća krilca uz roštiljski umak

Za pripremu ovog jela treba vam 35 minuta plus vrijeme mariniranja

Slatka pileća krilca uz roštiljski umak. Instagram

A. O.

7.2.2025

Slatka pileća krilca koja su začinjena roštiljskim umakom, najbolje je posuti susamom i poslužiti sa zelenom salatom.

Za pripremu ovog jela treba vam 35 minuta plus vrijeme mariniranja.

Sastojci za četiri osobe:

400 g pilećih krilca

200 ml roštiljskog umaka

2 kašike meda

2 kašičice slatke paprike

1 čen bijelog luka

prstohvat muškatnog oraščića

So, biber

susam.

Za roštiljski umak:

300 g kečapa

150 g vode

4 kašike šećera

3 kašike meda

2 kašike jabukovog sirćeta

2 kašike umaka Worcestershire

kašičica ljute papričice

2 kašike senfa

2 kašike slatke paprike.

Priprema:

Krilca začiniti solju, biberom, slatkom paprikom, muškatnim oraščićem i sjeckanim bijelim lukom. Pokriti prianjajućom folijom i pustiti da se mariniraju dva sata u frižideru. Dok se krilca mariniraju, pripremite roštiljski umak.

U lončić staviti senf, ljutu papričicu, slatku papriku te dodati vodu. Pomiješati i dodati kečap, jabukovo sirće, umak Worcestershire i šećer.

Kuhati 15 minuta na laganoj vatri. Zatim dodati med i kuhati još 15 minuta. Gotov umak staviti u sterilisanu teglu, ohladiti i čuvati u frižideru.

Marinirana krilca peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Po isteku vremena premazati ih s 200 ml roštiljskog umaka u koji ste umiješali dvije kašike meda. Peći još pet minuta. Posuti susamom i poslužiti sa zelenom salatom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.