Dan čokoladne torte obilježava se 27. januara, ali realnost je da je svaki dan - njen.
Sladokusci i čokoljupci svoju ljubav prema čokoladi mogu okruniti čokoladnom tortom bez pečenja, piše Kreni Zdravo.
Zahvaljujući današnjem velikom izboru različitih namirnica i nutritivno bogatijih alternativa klasičnim namirnicama, čokoladna torta bit će preukusna i u toj varijanti.
Sastojci za biskvit i kremu
Za pripremu biskvita potrebno je 250 g petit keksa, 100 g otopljenog maslaca, 2 kašike kakaa u prahu.
Za kremu je potrebno 200 g tamne čokolade, 200 ml vrhnja za šlag, 250 g mascarponea, 3 kašike šećera u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanilije.
Priprema torte
Kekse usitnite u blenderu, a potom pomiješajte s otopljenim maslacem i kakaom te sjedinite smjesu.
Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, a potom biskvit od keksa utisnite u kalup i poravnajte. Ostavite u frižideru na 15 minuta.
Otopite tamnu čokoladu, a vrhnje za šlag umutite, ali pazite da ne bude pretvrd.
U posebnoj posudi pomiješajte mascarpone, šećer i vaniliju, a zatim dodajte i otopljenu tamnu čokoladu te miksajte u glatku smjesu.
Špatulom umiješajte šlag u čokoladnu kremu.
Izvadite biskvit iz frižidera i na njega dodajte kremu, poravnajte površinu i vratite u frižider na 2 – 3 sata.
Dekorirajte tortu ribanom čokoladom i voćem po želji.