Medenjaci su odlična poslastica kojom ćete razveseliti najmlađe, a ni stariji neće ostati ravnodušni. Slasni kolačići su idealni za grickanje u bilo koje doba dana. Podjednako osvajaju svojim okusom kao i izgledom. Miris medenjaka je miris doma i često vas vraća u djetinjstvo te podsjeća na kolače koje su pravile naše nane.
Pripremite ovu poslasticu koristeći prirodne i zdrave sastojke. Oni su garancija kvalitete, ali i pokazatelj kako mislite na vlastito zdravlje i zdravlje svojih namilijih.
Sastojci:
• šolja integralnog brašna
• 2/3 šolje raževog brašna
• 1/3 šolje meda
• 1/3 šolje hladno prešanog suncokretovog ulja
• korica limuna
• 1/2 kašičice sode bikarbone
• cejlonski cimet
• klinčić u prahu
• kardamom
Priprema:
Zagrijte i miješajte med i ulje tek toliko da se sjedine. Zamijesite sve sastojke, zamotajte ih u prozirnu foliju, te ostavite u frižideru najmanje dva sata, ali najbolje jedan dan. Oblikujte kolačiće i pecite ih u zagrijanoj rerni na 170 Celzijusovih stepeni od 15 do 20 minuta. Možete ih preliti čokoladnom glazurom. Kardamon možete zamijeniti muškatnim oraščićem.