Torta od sira, odnosno cheesecake od kokosa oduševit će vas ukusom i teksturom, a uživat ćete u svakom zalogaju.
Bez brige, nema onaj pretjerano jak ukus kokosa, već taman pravu količinu koja garantuje osvježenje!
Nije težak za napraviti, a recept donosimo u nastavku.
Sastojci:
Za koru:
150 g keksa
45 g nezaslađenog kokosa u listićima
3 kašike granuliranog šećera
6 kašika otopljenog neslanog putera.
Za nadjev:
1 kg krem sira sobne temperature
200 g granuliranog šećera
150 ml nezaslađenog punomasnog kokosovog mlijeka
3 velika jajeta
2 kašičice ekstrakta vanilije
1 kašičica ekstrakta kokosa
3 kašike višenamjenskog brašna
prstohvat soli
50 g nezaslađenog kokosa izgnječenog u multipraktiku.
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni Celzijusa. Pripremite lim i još jedan veći i dublji koji će vam trebati za vodu.
Počnite s pripremom kore, pa u zdjeli pomiješajte keks, kokos u listićima i granulirani šećer. Dodajte otopljeni puter i promiješajte da se sjedini, pazeći da se sve dobro sjedini.
Utisnite smjesu za koru na dno lima i pecite osam minuta. Odložite da se ohladi.
U zdjeli tucite krem sir dok ne postane gladak, dodajte šećer i miksajte dok se sve ne sjedini. Dodajte kokosovo mlijeko i nastavite miješati. Dodajte jaja, jedno po jedno, u potpunosti sjedinivši svako prije dodavanja sljedećeg. Obavezno ostružite zdjelicu između svakog jajeta.
Dodajte vaniliju, ekstrakt kokosa, brašno i so i tucite dok smjesa ne postane glatka.
Umiješajte kokos. Ulijte smjesu u pripremljenu koru.
Stavite kalup u veći lim i u njega ulijte kipuću vodu dok voda ne dođe do polovine zida kalupa. Provjerite kolač oko 40-45 minuta. Ako je već zlatan i ne želite da više porumeni, vrlo labavo namjestite komad folije na vrh posude. Pazite da bude zategnuta kako se folija ne bi zalijepila za vrh torte od sira. To će spriječiti dalje tamnjenje dok se kolač od sira ne ispeče. Pecite sve skupa oko sat vremena, dok ivice ne izgledaju čvrsto, ali u redu je da se sredina lagano trese.
U ovom trenutku isključite rernu, ali ostavite vrata odškrinuta i ostavite kolač da odstoji u rerni koja se hladi još jedan sat. Nakon što prođe sat vremena, pažljivo izvadite kolač od sira iz vodene kupelje i stavite ga na rešetku da se potpuno ohladi.
Nakon što se cheesecake potpuno ohladi, stavite ga u frižider na najmanje osam sati, piše "My Baking Addiction".