Počinje sezona jagoda, omiljenog i preukusnog voća od kojeg se može napraviti mnoštvo kolača, samo treba pustiti mašti na volju. Mi vam donosimo recept za kremasti i osvežavajući desert s jagodama za čiju pripremu vam treba samo 15 minuta. Ovaj ukusan voćni desert će vas oduševiti i zadovoljiti vaše želje za nečim slatkim i osvježavajućim.
Savršen je za sve prilike: bilo da očekujete goste, želite da obradujete svoju porodicu ili jednostavno želite sebi priuštiti slatki užitak. Ovaj desert je pravo otkriće koje ćete željeti da ponovo pravite.
Sastojci
150 g jagoda
25 g gustina
55 g vode
170 g šećera
5 g goveđeg želatina
250 g pavlake za kuhanje
55 g šećera u prahu
2 jaja
35 g ulja
115 g brašna
Pola kašičice praška za pecivo
Priprema
Jagode isjeckajte, a zatim ih pomiješajte sa šećerom, gustinom i malo vode te stavite sve u šerpu i kuhajte da se karamelizira. Smjesu potom izmiksajte. U kesu za zamrzivač sipajte smjesu da se hladi. Pomiješajte pavlaku za kuhanje sa šećerom u prahu i sve zajedno umutite, dok se smjesa ne sjedini. Zatim dodajte smjesu od jagoda i nastavite s mućenjem. Želatin pomiješajte s vodom, zagrijte u mikrovalnoj da se istopi, a potom dodajte u smjesu i nastavite da mutite. U kalup sipajte krem fil, a zatim dodajte fil od jagode, pa ponovo sipajte krem fil, te ostavite da se ohladi dva sata. Jaja pomiješajte sa soli, šećerom i sve zajedno umutite, dok se smjesa ne sjedini. Zatim u smjesu prosijte brašno s praškom za pecivo i sve lijepo promiješajte. Dodajte ulje, a potom tijesto umijesite. U obloženi pleh sipajte smjesu i pecite u rerni 10 minuta na 170 Celzijusovih stepeni. Zatim čašom napravite keksiće. Čokoladu istopite, jagode isjeckajte na listiće. Na keksiće redajte prethodno ohlađene kolačiće koje ste izvadili iz kalupa, a potom sve premažite istopljenom čokoladom i dekorirajte jagodama.