JEDNOSTAVAN RECEPT

Jaja od praznika pretvorite u omiljeno predjelo

Savršen način da iskoristite ostatke bez bacanja hrane

Uskrs. Screenshot

S. B.

22.4.2025

Ako su vam nakon praznika ostala kuhana jaja, a sigurno jesu, nemojte ih trošiti samo uz malo soli i hljeba.

Imamo odličan prijedlog – pretvorite ih u ukusno predjelo kojim su svi oduševljeni. Bilo da ih punite, napravite salatu ili ih iskoristite u nekom brzom zalogaju, ovo je savršen način da iskoristite ostatke bez bacanja hrane.

Uskrs. Screenshot

Sastojci:

10 jaja, kuhanih

200 g parizera

5 kiselih krastavčića

200 g majoneze

1 velika kašika senfa

so i biber po ukusu

prstohvat začinske paprike

manja količina peršuna

Priprema:

Stavite jaja da se tvrdo skuhaju, oljuštite ih i isijecite na pola. Iz svakog u posebnu posudu izvadite žumance. Bjelanca poredajte na tepsiju za služenje.

Žumance prvo lagano ispasirajte viljuškom, dodajte so i biber po želji, i začinsku papriku.

Kada ste izgnječili sve grudvice, dodajte kašiku senfa i svu majonezu. Nastavite sa miješanjem dok smjesa ne postane glatka. Parizer isjekcajte na sitne, što sitnije kockice, kao i krastavčiće, a ukoliko vam je tako lakše, možete i da ih izrendate ili stavite u procesor. Sipajte ih u smjesu od žumanjaca.

Fino isjekcajte peršun i stavite ga prema sopstvenom ukusu, ali i sačuvajte neki veći list za dekoraciju.

Dobro izmiješajte smjesu i kašičicom napunite svako jaje i dekorišite prema želji. Ako imate dovoljno vremena, jaja možete da napunite i špricem za dekoraciju torti.

Ukoliko vam se učini da je tekstura previše gusta, slobodno dodajte još majoneze dok ne budete zadovoljni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.