REVOLUCIONARNO

Kinezi razvili e-kožu

Kineski istraživači su nedavno razvili novu elektronsku kožu sa, kako su rekli, "odličnom izotermalnom regulacijom"

E-koža održava stabilnu temperaturu. Instagram

M. Z.

4.1.2024

Istraživači s Južnog univerziteta nauke i tehnologije razvili su ovu termoregulacionu elektronsku kožu s biomimetičkim strukturama, koja oponaša mehanizam termoregulacije ljudskog tijela integracijom fleksibilnog termoelektričnog uređaja s hidrogel kompozitnim materijalom.

Stabilna temperatura

Kroz delikatnu ravnotežu stvaranja i disipacije toplote, termo-e-koža je održavala stabilnu temperaturu površine od 35 Celzijevih stepeni u širokom rasponu temperature okoline od 10 stepeni do 45 Celzijevih stepeni, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Nano energija", prenosi Srna.

Posljednjih godina elektronska koža je realizirala haptičke funkcije slične ljudima i formirala stabilan neurofidbek oponašajući ljudsko tijelo u različitim stepenima, što ga čini idealnom komponentom za buduće inteligentne robote, prenio je Kineski međunarodni radio.

Ograničena funkcija

Međutim, njegova termoregulaciona funkcija je ograničena na jednostavno grijanje ili hlađenje, što znači da nije u stanju da održava izotermnu regulaciju dugo vremena u složenim i promjenljivim okruženjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.