SPEKTAKULARAN PRIZOR

Video / Iznad Filipina izgorio asteroid, otkriven nekoliko sati pred ulazak u Zemljinu atmosferu

Evropska svemirska agencija (ESA) kaže da asteroid od jednog metra udari u našu planetu svake dvije sedmice

Asteroid izgorio kod Filipina. Screenshot

N. H.

5.9.2024

Na Filipinima, iznad otoka Luzon, izgorio je asteroid koji je otkriven svega nekoliko sati prije nego je ušao u zemljinu atmosferu. 

Asteroid promjera jednog metra je otkrio NASA-in projekt, a odmah je bilo jasno da ne predstavlja nikakvu prijetnju, te da će izgorjeti u atmosferi. 

Evropska svemirska agencija (ESA) kaže da asteroid od jednog metra udari u našu planetu svake dvije sedmice.

Pošto se radi o manjem objektu nije odmah bio primijećen, a da je bio veći, bio bi i "svjetliji", odnosno reflektirao bi više svjetla, te bismo ga otkrili mnogo ranije, osim ako ne dolazi iz smjera sunca, koje bi ga moglo sakriti, piše "Universe Today".

Udari većih asteroida i kometa u prošlosti su uvelike utjecali na život našeg planeta. Najpoznatija takva katastrofa dogodila se prije 66 miliona godina kada je 10 km širok asteroid udario na područje današnjeg poluotoka Jukatana u Meksiku. Udar je izazvao eksploziju koja je imala energiju nekoliko milijardi atomskih bombi i uništio 75 posto svih biljnih i životinjskih vrsta.

Međutim, manji objekti također mogu napraviti štetu. Takav primjer opasnosti je viđen 15. februara 2013. godine, kada je u atmosferu, blizini grada Čeljabinska u Rusiji, ušao objekt promjera 20 metara i težine 18 tona, koji je eksplozijom povrijedio 1.500 ljudi.

Čeljabinski meteor je najveći svemirski objekt koji je ušao u Zemljinu atmosferu u posljednjih sto godina, ali niko nije vidio da dolazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.