EVROPA KLIPER

NASA lansirala jednu od najvećih letjelica: Misija bi mogla promijeniti sve što znamo o životu do sada

Evropa Kliper će sada preći 1,8 milijardi milja da bi stigao do "Evrope", duboko misterioznog mjeseca koji kruži oko Jupitera

Tokom lansiranja Evropa Klipera - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
E. Ć.

prije 8 sati 20 minuta

NASA je lansirala svemirsku letjelicu "Evropa Kliper" u poslijepodnevnim satima s Kejp Kanaverala na Floridi, nakon što je uragan Milton odgodio prvobitne planove.

Evropa Kliper će sada preći 1,8 milijardi milja da bi stigao do "Evrope", duboko misterioznog mjeseca koji kruži oko Jupitera kako bi pronašla znake života.

Vjeruje se da neće stići prije 2030. godine, ali ono što bi moglo da otkrije potpuno će promijeniti sve što znamo o životu u našem Sunčevom sistemu.

Smatra se da se ispod površine jupiterovog mjeseca Evrope nalazi ogroman okean sa duplo većom količinom vode nego na zemlji.

Još jedna svemirska letjelica lansirana prošle godine koja će koristiti i svemirsko vozilo, stići će malo prije Evrope Kliper na površinu Mjeseca.

Podsjetimo, prvobitno lansiranje Klipera je odloženo u posljednjem trenutku usljed uragana Milton koji je ove sedmice pogodio obalu Floride, zbog čega je užurbano prebačena u zaklon u zaštićenom prostoru.

Nakon provjere oštećenja na rampi za lansiranje na Kejp Kanaveralu, inžinjeri su dali zeleno svjetlo za polijetanje danas u 12:06 po lokalnom vremenu.

Planetarni mikrobiolog Mark Foks-Pauel rekao je da ukoliko se otkrije život daleko od Sunca, da bi to impliciralo odvojeno porijeklo života na zemlji.

- To je izuzetno značajno, jer ako se to dogodi dva puta u našem solarnom sistemu, to bi moglo značiti da je život zaista uobičajen. - kaže on.

Evropa, jedan od 95 satelita koji kruže Jupiterom, smještena je 628 miliona kilometara od Zemlje, i samo je nešto veća od našeg mjeseca, gdje se sličnost završava.

Da je na našem nebu, Evropa bi sijala pet puta jače jer bi vodeni led reflektovao mnogo više sunčeve svjetlosti.

Ledena kora, debljine od 25 kilometara, krije ogroman slani okean za koji se vjeruje da je posjeduje hemikalije koji su sastojci za "jednostavan" život, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.