DO 2030. GODINE

SAD planira otvoriti najmanje dva centra za proizvodnju čipova

Bajden 2022. potpisao Zakon CHIPS koji predviđa oko 280 milijardi dolara novih sredstava za poticanje

SAD činile 37 posto globalnog kapaciteta proizvodnje čipova 1990.. Twitter

A. Č. / Anadolija

24.2.2023

Američka ministrica trgovine Đina Raimondo (Gina) objavila je da do 2030. godine imaju za cilj razvoj najmanje dva velika proizvodna centra za naprednu proizvodnju poluvodiča, javlja Anadolija.

Raimondo je održala govor na Univerzitetu Georgetown o Zakonu CHIPS, napominjući da je potrebno povećati proizvodnju čipova i naučna istraživanja u zemlji.

Dugoročni ciljevi

Američka ministrica je predstavila dugoročne ciljeve Sjedinjenih Američkih Država u oblasti tehnologije i inovacija.

Kako je kazala, Zakon CHIPS pruža priliku za značajna ulaganja u budućnost zemlje.

- Istraživanja, inovacije i proizvodnja koja je omogućena ovim zakonom mogu nam pomoći da postanemo tehnološka supersila, garantujući našu ekonomsku i nacionalnu sigurnost narednih godina - rekla je Raimondo.

Istakla je da će u narednim mjesecima ponuditi dodatne mogućnosti finansiranja za kompanije u lancu nabavke i ulaganja u istraživanja i razvoj.

Američka ekonomija

Podsjetivši da su Sjedinjene Američke Države činile 37 posto globalnog kapaciteta proizvodnje čipova 1990. godine, Raimondo je rekla da je ta stopa danas smanjena na 12 posto.

Naglasila je da ovisnost SAD-a o stranim lancima nabavke poluvodiča šteti američkoj ekonomiji.

Predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je 9. avgusta 2022. godine potpisao Zakon CHIPS koji predviđa oko 280 milijardi dolara novih sredstava za poticanje domaćeg istraživanja i proizvodnje poluvodiča u SAD.

Poluvodiči su ključni element svih energetskih sektora, a igraju i sve značajniju geostratešku ulogu u kontekstu digitalne transformacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.