OTPUŠTEN PROŠLE SEDMICE

Sem Altman će ponovo biti izvršni direktor OpenAl-a

Vjerujemo da je ovo prvi suštinski korak na putu ka stabilnijoj, dobro informisanoj i efikasnijoj upravi, naveo je Nadela

Sem Altman. AP Photo/Jon Gambrell

S. S.

22.11.2023

Sem Altman će se vratiti na mjesto izvršnog direktora OpenAl-a, saopćio je na društvenoj mreži X.

To je uslijedilo nakon pritiska zaposlenih i investitora u odboru koji ga je smijenio prošle sedmice.

Bivši zamjenik izvršnog direktora Salesforce-a Bret Tailor i bivši ministar finansija Lari Samers pridružit će se odboru OpenAI-a, saopćio je startup koji podržava Microsoft. Adam D’Anđelo, suosnivač i izvršni direktor startapa"Quora", ostat će u odboru.

- Sarađujemo na otkrivanju detalja. Hvala vam puno na vašem strpljenju kroz ovo - rekao je OpenAI u objavi na X-u.

Privremena zamjena

U ponedeljak je stotine zaposlenih, uključujući suosnivača i člana odbora Ilju Sutskevera, potpisalo pismo u kojem se navodi da će, ako odbor ne podnese ostavku i vrati Altmana, ogromna većina preći da radi sa njim u Microsoftu.

Satia Nadela, izvršni direktor Majkrosofta, objavio je u ponedeljak na X-z da će se Altman i njegov suosnivač Greg Brokman pridružiti Majkrosoftu kako bi formirali novu AI laboratoriju.

To je uslijedilo poslije najave kasno u nedjelju da je OpenAI angažovao bivšeg generalnog direktora Twitcha Emeta Šira kao Altmanovu privremenu zamjenu. Prvobitno, odbor je rekao da će šefica tehnologije OpenAI Mira Murati preuzeti tu ulogu, ali se ubrzo pridružila paradi zaposlenih koji su pozivali na Altmanov povratak.

- Uz novi odbor i sa Satjinom podrškom, radujem se povratku u OpenAI i izgradnji našeg snažnog partnerstva sa Majkrsoftom - napisao je Altman u svom postu na "X".

Nadela je pozdravio promjene koje je OpenAI napravio u svom odboru u svom "X" postu.

Efikasnija uprava

- Vjerujemo da je ovo prvi suštinski korak na putu ka stabilnijoj, dobro informisanoj i efikasnijoj upravi - napisao je Nadela.

- Sem, Greg i ja smo razgovarali i složili se da oni imaju ključnu ulogu zajedno sa liderskim timom OAI u osiguravanju da OAI nastavi da napreduje i gradi svoju misiju. Radujemo se izgradnji našeg snažnog partnerstva i isporuci vrijednosti ove sljedeće generacije vještačke inteligencije našim klijentima i partnerima - dodao je.

Brzo vraćanje Altmana u funkciju postalo je mogućnost u subotu pošto su se pojavile vijesti da grupa istaknutih investitora, uključujući Majkrsoft, Tiger Global, Thrive Capital i Sekuoia Capital, radi na poništavanju odluke odbora u odnosu na dan ranije. Nijedna od tih firmi nije imala mjesta u odborima, a odluka ih je zatekla nesvjesnim.

U postu na X-u kasno u subotu uveče, Altman je napisao: "Toliko volim OpenAI tim".

Brukmen, koji je napustio kompaniju nakon što ga je odbor smijenio sa mjesta predsjednika zajedno sa smjenjivanjem Altmana, ponovo je objavio komentar sa simbolom srca. Drugi zaposleni u OpenAI-u su uradili isto.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.