JUŽNA KOREJA

Prvi slučaj "samoubistva" robota: "Kružio na jednom mjestu, a onda se survao niz stepenice"

Robot je bio aktivno uključen u svakodnevnu dostavu dokumenata, promociju grada i pružanje informacija lokalnom stanovništvu

Robot služio kao administrativni asistent. Facebook

E. Ag.

prije 3 dana

Vijest o prvom „robot samoubistvu“ u Južnoj Koreji šokirala je lokalne medije i postavila pitanja o dobrobiti vještačke inteligencije na radnom mjestu. Tragični događaj je prijavio gradski savjet Gumi u srijedu, otkrivajući da je njihov prvi robot, koji je služio kao administrativni asistent, pao niz stepenice i prestao da funkcioniše.

Prema CNA, robot je prestao da pokazuje znakove "života" nakon pada sa visine od dva metra prethodne nedjelje. Očevici su navodno vidjeli kako kruži na jednom mjestu prije nego što se nesreća desila, iako tačan uzrok pada još nije poznat, kako je izjavio zvaničnik gradskog savjeta za AFP.

Robot je bio aktivno uključen u svakodnevnu dostavu dokumenata, promociju grada i pružanje informacija lokalnom stanovništvu. Informacije AFP-a sugerišu da nema trenutnih planova za zamjenu robota, koji je postao integralni dio gradskog savjeta. Kolege su se sa sjetom sjećale robota kao vrijednog člana tima, ističući njegove zvanične dužnosti i doprinos radnom mjestu, piše Alo.rs.

Lokalni mediji su preplavljeni špekulacijama o navodnom samoubistvu robota, izražavajući brige da je posao možda bio prenaporan za njega. Zvanično postajući dio savjeta u avgustu 2023., robot je bio jedan od pionirskih modela korištenih u ovoj ulozi. Držao je radno vrijeme od 9 do 18 sati i čak je imao zvaničnu identifikacionu karticu, kao i sposobnost da samostalno poziva lift.

Južna Koreja je poznata po najvećoj populaciji robota u odnosu na broj zaposlenih. Prema Međunarodnoj federaciji za robotiku, trenutno postoji jedan industrijski robot na svakih deset zaposlenih u zemlji, kako je prenijela CNA. Ova statistika baca svjetlo na značajnu prisutnost robotike u južnokorejskoj radnoj snazi i postavlja važna pitanja o integraciji vještačke inteligencije u različite industrije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.