PROZROKOVALO PROBLEME

Otklonjen uzrok prekida rada: Pojašnjeno kako dići sistem na svakom računaru nakon globalnog pada

Naglašeno je da problemi i dalje utiču na pojedine aplikacije i usluge

Kolaps na aerodromu u Milanu. AP

S. S.

19.7.2024

Kompanija Microsoft saopćila je da je osnovni uzrok globalnog prekida rada IT mreža otklonjen, ali da problemi i dalje utiču na pojedine aplikacije i usluge Office 365, prenosi Reuters.

Kompanija za cyber sigurnost Crowdstrike sa sjedištem u Njujorku saopćila je, povodom navoda da je ona krivac za globalne probleme u IT sektoru zabilježene danas u čitavom svijetu, da radi aktivno sa klijentima pogođenim defektom koji je otkriven u jednom apdejtu za domaćina Windows.

Dodaje se da je problem lociran, izolovan i da se radi na sanaciji, a korisnici su upućeni na portal za podršku ove firme radi daljih informacija. Australska vlada, švicarska kancelarija za cyber sigurnost i mnoge druge kompanije koje su danas pogođene problemima u IT sektoru vjeruju da je uzrok kvara softver “Falcon Sensor”.

Greška Crowdtrike uzrokuje pad Microsoftovog operativnog sistema Windows i prikazivanje plavog ekrana, neformalno poznatog i kao “plavi ekran smrti”, prenio je Reuters.

Microsoft je također objavio na svojim veb stranicama tehničke instrukcije za rješavanje pojedinačnih problema sa operativnim sistemom Windows koji je uzrokovao veliki prekid IT usluga širom svijeta.

Kako su objasnili klijentima, samo treba da obrišu sistemsku datoteku kompanije CrowdStrike pošto se smatra da je ažuriranje ove firme dovelo do poteškoća, prenosi Bloomberg. Microsoft je istovremeno pozvao korisnike da se obrate firmi Crowdstrike za dalju pomoć.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.