SEDMA UMJETNOST

Vremeplov: "Miris dunja" iz 1982.

Mustafa Nadarević briljirao u filmu Mirze Idrizovića

Mustafa Nadarević. Arhiva

Piše: L. S. R.

27.11.2020

„Miris dunja“je bosanskohercegovački igrani film snimljen 1982. godine u režiji Mirze Idrizovića. Scenarij je napisao Idrizović u saradnji sa Zukom Džumhurom i Karelom Valterom.

 Sarajevo 1941.

Film je snimljen u produkciji „Sutjeska filma“. Direktor fotografije bio je Danijal Šukalo, koji je na 29. filmskom festivalu u Puli 1982. dobio nagradu za rad na kameri u filmu. Na istom festivalu film je osvojio nagradu za najbolji scenarij. Za muziku je bio zadužen Esad Arnautalić, a montažu Zora Branković.

Radnja filma se dešava u Sarajevu 1941. godine. Zahvaljujući svom prijateljstvu s nacistima, sarajevski biznismen se brzo bogati tokom Drugog svjetskog rata. Međutim, njegova opčinjenost jednom Jevrejkom dovest će do tragedije. [1] [2]

Mustafa (Mustafa Nadarević) se želi u ratnom metežu obogatiti pa se druži, banči i orgija s njemačkim oficirima. Sestra Azra (Nada Đurevska) i brat Ibrahim (Irfan Mensur) potpuno drugačije žive, pomažu ilegalcima i kriju mladu Jevrejku. Nijemci vrše pretres u Mustafinoj kući, ubiju mu oca Hamdi-bega (Izet Hajdarhodžić), a Jevrejka Luna (Ljiljana Blagojević) uspijeva pobjeći.


Scena iz filma. Arhiva

Vjerna slika

Ne znajući šta se desilo, Mustafa se vraća s pijanke i prolazi pored groblja u trenutku kad mu sahranjuju oca. U njemu se nešto lomi i on, neočekivano, ubije njemačkog oficira. 

Film je vjerna slika nacističke okupacije glavnog grada Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu, potkrijepljena stvarnim pričama i sudbinama.

"Miris dunja" je jedan od dragulja bh. kinematografije, a Nadarević, koji je umro u nedjelju u 77. godini, oduševio je briljantnom ulogom Mustafe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.