KRUŽI TWITTEROM

Fotografija postala viralna: Prikazuje stvarnu sliku ovogodišnje dodjele Oskara

Ljude na društvenim mrežama je situacija podsjetila na film „Get Out“ u kojoj isto ovako mladi Afroamerikanac pokušava da pobjegne od zlih bijelaca

Ranije kritikovana Akademija jer nije uključila više Afroamerikanaca. Twitter

N. S.

18.2.2023

Borba za različitost kako u rasi, tako i u polu i seksualnosti je možda i najbitnija tema koja se pokreće kada dođe do dodjela Oskara ali i nominovanja glumaca i režisera. 

Ne zaboravlja se hešteg #OscarsSoWhite pod kojim je kritikovana Akademija jer nije uključila više Afroamerikanaca u kategorijma najbolji glumci i glumice. Bolje rečeno, nije uključila nikog druge boje kože osim bijele.

Stvari se izgleda popravljaju, ove godine imamo dosta šareniji izbor, prije svega sa puno glumaca sa teritorije Azije. Sa druge strane, česti su i malo grublji napadi na cijelu priču po kojoj bi značilo da neko treba da izgubi nominaciju, jer je bijele boje kože i zbog pređašnjeg rasizma Akademije.

U cijelom tom haosu pojavi se slika koja je toliko tužna, a toliko i smiješna, a ipak daje možda pravu sliku stvari u odnosu kako Američka Filmska Akademija tretira manjine na Oskarima.



Na slici koja se dijeli Twitterom, nalaze se nominovani, većinom bijele rase, to jeste svjetlije boje kože, i samo jedan tamnije boje kože, sjajni glumac Brajan Tajri Henri (Brian Tyree Henry ). On je nominovan u kategoriji sporedna muška uloga za film „Causeway“.

Ljude na društvenim mrežama je situacija podsjetila na film „Get Out“ u kojoj isto ovako mladi Afroamerikanac pokušava da pobjegne od zlih bijelaca koji su ga držali u zatočeništvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.