O "HEROJIMA HALIJARDA"

Bajić: SFF nam je uputio pismo da učestvujemo u zvaničnom programu, ali smo odbili jer film nije završen

Kako je moguće napadati i etiketirati nešto što zapravo još niko nije vidio, pita Bajić

Radoš Bajić. Vesna Lalić / Nova.rs - Insert iz filma

S. S. / Danas.rs

16.8.2023

Nama je Sarajevo film festival (SFF) početkom maja uputio pismo sa pozivom da učestvujemo u zvaničnom programu s filmom “Heroji Halijarda”, na kojem smo se mi ljubazno zahvalili jer naš film nije bio gotov. To je film na kome radimo pet, šest godina, to nije zec koji je iskočio iz žbuna, kaže Radoš Bajić za „Danas“ nakon brojnih kritika zbog prikazivanja trailera filma u sklopu programa Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija na 29. SFF.

Glumac i reditelj Radoš Bajić kazao je za Danas da je već mnogo puta govorio o čemu je film „Heroji Halijarda“.

– Film je dosad vidjelo svega 15 ljudi, a premijera je tek 10. oktobra u Beogradu. Kako je moguće napadati i etiketirati nešto što zapravo još niko nije vidio? Riječ je ostvarenju koje govori o jednom od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima. To je film o najvećoj operaciji spasavanja savezničkih pilota u Drugom svjetskom ratu iza neprijateljskih linija u historiji svjetskog vazduhoplovstva. Taj podvig je izveo srpski narod koji je bio organizovan od Jugoslovenske vojske u otadžbini, dakle, regularne vojske, koju su tada SAD i saveznici podržavali – ističe Bajić.

On je rekao da film niti učestvuje na Festivalu, niti je prikazan u zvaničnom programu, niti bilo kojem pratećem, nego je samo prikazan trailer.

- Pitam se šta bi se desilo da je zbilja prikazan cijeli film od dva sata? Da li bi ponovo buknuo rat u BiH zbog usijanih glava i grube političke manipulacije koja ima za cilj da kompromituje jedno ozbiljno filmsko djelo, kakav je Halijard i da po pravilu srpskom narodu osporava pravo na sopstvenu historiju – kaže Bajić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.