NEMA DOGOVORA

Štrajk se nastavlja: Holivudski scenaristi i studiji nisu postigli dogovor

Nije jasno kada bi se dvije strane mogle vratiti za pregovarački stol

Epski štrajk. CIO look

Z. K.

23.9.2023

Udruženje američkih filmskih i televizijskih scenarista (WGA) i glavni predstavnici studija sastali su se u petak dok okupljene gomile filmskih i televizijskih scenarista protestira u znak solidarnosti i nade da će strane postići dogovor o okončanju epskog štrajka u kojemu učestvuju deseci hiljada ljudi.

Maratonski dan

Dogovora i dalje nema. U petak navečer direktori kompanija u zabavnoj industriji, pregovarači studija i članovi pregovaračkog odbora WGA završili su još jedan maratonski dan pregovora, rekli su „Los Angeles Timesu“ brojne osobe bliske pregovorima.

Postignut je napredak u uklanjanju nekih prepreka između WGA i Saveza filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koji predstavlja glavne holivudske studije u pregovorima.

Nije jasno kada bi se dvije strane mogle vratiti za pregovarački stol u sjedištu AMPTP-a u Sherman Oaksu u Kaliforniji. Dvije su strane pregovarale o novom ugovoru kojim bi se okončao štrajk pisaca koji traje više od 140 dana.

Dva ključna pitanja

Unatoč napretku, pisci i studiji još nisu postigli kompromis o barem jednom ili dva ključna pitanja na pregovorima u petak. Tokom dana, razgovori su bili usredotočeni na minimalni broj scenarista i objavljivanje podataka o streamingu u svrhu uspostave sustava plaćanja na temelju gledanosti. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.