DIVA JOŠ ŽIVI

Kuća Merilin Monro spašena od rušenja

Par je posjedovao susjednu kuću i namjeravao je spojiti dvije nekretnine

M.Monroe. Twitter

I.B.

prije 5 dana

Kuća u Los Angelesu u kojoj je umrla Merlin Monro (Marilyn Monroe) proglašena je u srijedu historijskom znamenitošću, poremetivši planove sadašnjih vlasnika da je sruše. Zvijezda filma "Neki to vole vruće" živjela je u toj kući posljednjih šest mjeseci života do smrti 1962. Više od pola stoljeća kasnije, Monro ostaje jedna od najomiljenijih ličnosti američke pop kulture, a obožavatelji su pomno pratili svađu oko budućnosti kuće.

Brinah Milštajn (Brinah  Milstein) i njen suprug Roj Bank (Roy Bank), producent reality showa, kupili su prošlog ljeta kuću u španskom kolonijalnom stilu u otmjenoj četvrti Brentvud (Brentwood) za 8.35 miliona dolara. 

Par je posjedovao susjednu kuću i namjeravao je spojiti dvije nekretnine, što bi uključivalo rušenje kuće. No dozvola za rušenje izdana prošlog septembra izazvala je bijes, a lokalni su političari brzo odredili status zaštićene građevine.

Vlasnici su prošli mjesec tužili Los Anđeles za nezakonito i protuustavno ponašanje. U njihovoj je peticiji navedeno da je Monro "povremeno" živjela u kući, "samo šest mjeseci", a par tvrdi da je više od deset prethodnih vlasnika od 1962. već promijenilo građevinu do neprepoznatljivosti. Ti su prigovori odbačeni u srijedu jer su gradski vijećnici odobrili proglašenje kuće kulturnoistoriskim spomenikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.