DIVA

Neprihvatljivo ponašanje holivudskog glumca

Alec Baldwin stigao na sud zbog kobne pucnjave na setu filma 'Rust'

Alek Boldvin. Instagram

I.B.

9.7.2024

Glumac Alek Boldvin stigao je danas na sud u Santa Feu u Novom Meksiku na suđenju za ubistvo iz nehata na snimanju njegovog vesterna "Rust" u oktobru 2021. Očekuje se da će saslušanja trajati oko deset dana kako bi se utvrdila njegova odgovornost za  pucnjavu u  kojoj je ubio snimatelja filma Hajlin Hačiz (Halyn Hutchins) i režisera Džoela Souzu (Joel Souza). Šezdesetšestogodišnjem glumcu prijeti kazna do 18 mjeseci zatvora.

Dok se snimalo na ranču u Novom Meksiku, zvijezda je mahala oružjem koje je trebalo da sadrži samo prazne metke, međutim pištolj je ispaljivalo prave metke. Glumac je tvrdio da su ga uvjeravali da je oružje bezopasno i negirao da je povukao okidač. Njegovi advokati su ulagali žalbe i pokušavali da ponište postupak, ali je bilo uzalud.

Alek Baldvin. Instagram

Tužilaštvo ga tereti da se na setu ponašao nemarno, ne poštujući osnovna sigurnosna pravila. Prve rasprave na suđenju  trebalo bi da počnu u srijedu. Suđenje će pomno pratiti Holivud, gdje se sindikat glumaca boji da će slučaj stvoriti historijski presedan. Ova vijest već je izazvala pozive na zabranu vatrenog oružja na setovima.

U ponedjeljak 8. jula se Alek Baldvin već pojavio fokusiran na sudu u Santa Feu na preliminarnom saslušanju. U tamnom odijelu i prugastoj kravati vodio je detaljne bilješke u maloj bilježnici. Glumac se u Holivudu smatra žrtvenim jarcem za nesreću koja je uključivala čitavu produkciju, a procesuiran je  zbog njegovog statusa zvijezde.

Alek Baldvin. Instagram

Njegovi  protivnici  ističu da je bio izvršni producent ovog niskobudžetnog filma, pa čak i ako ga okrive  samo kao glumca, ističu njegovo ponašanje "dive" na setu. 

- Pritisak gospodina Boldvina na ekipu na snimanju redovno je ugrožavao sigurnost - rezimirali su tužioci u sudskim dokumentima, osuđujući glumca koji je redovno vikao na sve i želio je da završi film što brže.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.