HOLIVUD

Počelo suđenje glumcu Aleku Boldvinu: Prijeti mu 18 mjeseci zatvora

Od pucnjave je tvrdio da je nevin, rekavši da nije odgovoran za pravi metak

Boldvin se izjasnio da nije kriv. AP

Z. K.

11.7.2024

Počelo je suđenje glumcu Aleku Boldvinu (Alec Baldwin) za ubistvo iz nehata. Tužilaštvo tvrdi da je prije stradanja kinematografkinje Haline Hačins (Halyna Hutchins), holivudski glumac preskočio sigurnosne provjere i neoprezno baratao revolverom.

Ranio snimateljicu

U oktobru 2021. godine, Boldvin je uvježbavao scenu s pištoljem za film "Rust" na ranču izvan Santa Fea. Misleći da su u njemu lažni meci, pucao je i ranio snimateljicu Halinu Hačins i režisera Džoela Souzu (Joela). Hačins je preminula.

Boldvinu prijeti kazna do 18 mjeseci zatvora ako bude osuđen, ali se izjasnio da nije kriv. Od pucnjave je tvrdio da je nevin, rekavši da nije odgovoran za pravi metak koji je ubačen u ono što je trebalo da bude prazna puška.

- Dokazi će pokazati da je optuženi Alek Boldvin neko ko se igrao pravim pištoljem i prekršio kardinalna pravila sigurnosti vatrenog oružja - rekla je specijalna tužiteljica Erlinda Ocampo Johnson.

Advokat odbrane Alex Spiro rekao je da "ova kardinalna pravila nisu kardinalna pravila na filmskom setu."

Prvi svjedok

- Na filmskom setu, sigurnost mora nastupiti prije nego što se pištolj stavi u ruku glumca - rekao je.

Prvi svjedok koji je svjedočio bio je prvi policajac koji je stigao nakon pucnjave. Video prikazan u sudnici s kamere Nicholasa LeFleura, tadašnjeg zamjenika šerifa okruga Santa Fe, zabilježio je bjesomučne napore da se spasi Hačins, koja je izgledala onesviješteno dok joj je nekoliko ljudi pomagalo.

Prošle su skoro tri godine otkako je proba scene filma u vesternu završila tragično. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.