ZVIJEZDA BEVERLI HILSA

Hrabra borba Šenon Doerti: Pripremala se za odlazak

Glumici je u februaru 2015. dijagnosticiran rak dojke

Šenon Duerti. Instagram

I. B.

14.7.2024

Šenon Doerti (Shannen Doherty) zvijezda Beverli Hilsa umrla je nakon višegodišnje borbe s rakom dojke. Imala je samo 53 godine.

- Teška srca potvrđujem smrt glumice Šenon Doerti. U subotu 13. jula izgubila je bitku s rakom, nakon mnogo godina borbe s bolešću - rekla je njena publicistica Lesli Slon (Leslie Sloane) u izjavi za "People". 

Šenon se proslavila 1990. kao Brenda Walš u megapopularnoj seriji "Beverly Hills, 90210". Njenog brata blizanca Brandona glumio je Đejson Prisli (Jason Priestly), s kojim je ostala bliska do kraja života, kao i s pokojnim Luk Perijem (Luke Perry), koji je u seriji glumio Dilana.

Šenon Duerti sa mamom. Instagram

S rakom se borila od 2015.

Glumici je u februaru 2015. dijagnosticiran rak dojke, a 2017. je objavila da je u remisiji. Godinu dana kasnije rekla je da se bolest proširila na limfne čvorove. U maju 2016. podvrgnula se mastektomiji. Godinu dana poslije bolest je ušla u remisiju, no već 2019. godine Šenon je saznala da joj se rak vratio, proširio i da je u četvrtom stadiju.

Nastavila je raditi i nije se predavala. U junu 2023. objavila je da se rak proširio na mozak i da je ponovo na zračenjima.

U aprilu je otkrila da se priprema za odlazak.

Šenon Doerti. Instagram

Moj prioritet u ovom trenutku je moja mama. Znam da će joj biti teško ako umrem prije nje. Budući da će joj biti tako teško, želim joj olakšati neke stvari. Ne želim da nakon toga zatekne hrpu stvari kojima se mora baviti. Ne želim da ima četiri skladišne ​​jedinice pune namještaja", objasnila je tad. Dodala je i da joj rješavanje imovine i stvari pomaže da iza sebe ostavi "čišću i lakšu tranziciju za porodicu".

Najveće uloge

Rođena je 12. aprila 1971. u Memfisu (Memphis), a u glumu je ušla kao dijete. Igrala je u Maloj kući u preriji, "Girls Just Want to Have Fun", "Our House, Heathers", "Charmed" (kod nas poznatijoj kao serija Čarobnice) i u "Fortressu", što je bila njena posljednja veća uloga. Proslavila se ulogom Brende u "Beverly Hillsu" u kojem je glumila četiri sezone.

1991. i 1992. uloga Brende donijela joj je nominaciju za nagradu Young Artist za najbolju mladu glumicu u TV seriji. 1994. godine napustila je seriju. 1998. pojavila se u popularnoj seriji Čarobnice u kojoj se zadržala tri sezone. Glumila je lik najstarije od tri sestre, Pru Halivel (Prue Halliwell).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.