MLAD JE OTKRIO TALENAT

Preminuo je od predoziranja, ali je bio vrhunski glumac: Ovo je deset najboljih filmova u kojima je glumio

S 26 godina bio je i deveti najmlađi kandidat koji je nominiran za Oscara

Hit Ledžer. Instagram

E. T.

4.8.2024

Australski glumac Hit Ledžer (Heath Ledger) je legenda čiji je neosporan uticaj na kinematografiju "zacementiran" njegovim filmskim izvedbama.

On je otkrio svoj smisao za glumu u vrlo mladoj dobi, nakon što je sa samo deset godina u školskoj predstavi glumio Petra Pana. Njegova sestra Kejt (Kate), koja je kasnije postala publicistica, odigrala je ključnu ulogu u ostvarenju njegovih snova.

Ledžer se satima vozio kako bi dobio malu ulogu u komediji Clowning Around iz 1992. Glumio je u raznim drugim filmovima, kao što su Ship to Shore, Roar, Blackrock i 10 Things I Hate About You, a publika je njegov potencijal spoznala tek kada je dobio ulogu Enisa Del Mara (Ennisa) u filmu Brokeback Mountain Anga Leeja iz 2005. godine. 

Najmlađi kandidat

S 26 godina bio je i deveti najmlađi kandidat koji je nominiran za Oscara. Međutim, uloga koja je Ledžera učinila fenomenom bila je ona koja ga je gurnula u mračni ponor depresije. 

Nedugo nakon što je utjelovio psihopatskog Džokera (Jokera) u Mračnom vitezu Kristofera Nolana (Christophera), Ledžer, koji je imao problema sa zloupotrebom supstanci, preminuo je od posljedica predoziranja. Par mjeseci kasnije dobio je Oscara za svoju izvanrednu izvedbu.

Njegova smrt ostavila je opipljivu rupu u filmskom svijetu i lišila nas je njegovog sirovog i genijalnog talenta. 

U nastavku je spisak deset njegovih najboljih filmova.

Patriot (Roland Emmerich, 2000.)

Patriot je historijska ratna drama smještena u vrijeme Američkog rata za nezavisnost. Glavni lik Benjamin Martin (Mel Gibson) je udovac i ratni veteran koji živi mirno sa svojom obitelji na plantaži u Južnoj Karolini. Međutim, njegov se svijet preokrene kada britanska vojska, predvođena okrutnim pukovnikom Tavingtonom (Jason Isaacs), počne terorizirati koloniste. Nakon što mu ubiju sina (Heath Ledger), Benjamin se pridružuje borbi za slobodu.

Kroz seriju bitki i ličnih gubitaka Benjamin vodi svoje ljude protiv britanske vojske, istovremeno se boreći sa svojim unutrašnjim demonima i željom za osvetom. Film kulminira u ključnim bitkama koje pridonose američkoj pobjedi i sticanju nezavisnosti. 

Patriot je jedan od prvih visokobudžetnih filmova u kojima je Ledžer glumio.

Legenda o vitezu (Brian Helgeland, 2001.)

Legenda o vitezu je pustolovna komedija smještena u srednjovjekovni svijet turnira i viteštva. Radnja prati mladog štitonošu po imenu Vilijam Detčer (William Thatcher), koji sanja o tome da postane vitez. Kada njegov gospodar, vitez Sir Ektor (Ector), neočekivano umre, Vilijam preuzima njegov identitet i učestvuje u turnirima sa svojim prijateljima Rolandom i Vatom (Watom). Putem susreću pisca Džefrija Čausera (Geoffreyja Chaucera), koji im pomaže lažirati plemićke dokumente za Vilijama.

Vilijam, pod lažnim imenom Sir Ulrih fon Lihtenštajn (Ulrich von Lichtenstein), postaje poznat i uspješan vitez te privlači pažnju lijepe dame Džoselin (lady Jocelyn) i zlog viteza, grofa Adhemara (Rufus Sewell). Kako se takmičenje zahuktava, Vilijam se suočava s otkrivanjem svog pravog identiteta te se mora boriti za čast i ljubav. Film kulminira u velikom viteškom turniru kada Vilijam mora dokazati svoju hrabrost i integritet, ne samo kao lažni vitez već kao pravi heroj.

Ledžerova izvedba u Patriotu potaknula je Brajana Heldželenda (Briana Helgelanda) da glavnu ulogu dodijeli relativno nepoznatom glumcu i vjerojatno nije požalio, čak ni nakon što mu je Ledžer izbio prednje zube metlom tijekom demonstracije borbe.

Gospodari Dogtowna (Catherine Hardwicke, 2005.)

Gospodari Dogtowna je biografska sportska drama koja prati uspon skateboardinga u 1970-ima u Santa Monici, u Kaliforniji. Film se fokusira na skupinu mladih skejtera poznatih kao Z-Boys, koji su svojim inovativnim stilom i tehnikama revolucionirali sport.

Koristeći prazne bazene tokom suše, Z-Boys razvijaju agresivan i dinamičan stil skateboardinga koji ih ubrzo dovodi do nacionalne slave.

Međutim, s rastućom slavom dolaze i problemi. Pritisci komercijalizacije, rivalstva unutar tima i osobne borbe testiraju njihovo prijateljstvo i posvećenost sportu. Film prikazuje kako su ovi mladići unatoč izazovima ostavili trajan uticaj na kulturu skateboardinga, postavši legende unutar zajednice poznate kao Dogtown.

10 razloga zašto te mrzim (Gil Junger, 1999.)

10 razloga zašto te mrzim je romantična komedija smještena u srednju školu Padua. Film je modernizirana adaptacija Shakespeareove komedije Ukroćena goropadnica.

Radnja se vrti oko dvije sestre, Ket (Julia Stiles) i Bianke Stratford (Larisa Oleynik). Bianka želi izlaziti s momcima, ali strogi otac postavlja pravilo da može izlaziti samo ako Ket također nađe dečka. Ket, međutim, ima reputaciju buntovnice i ne pokazuje interes za druženje s momcima.

Kemeron (Joseph Gordon-Levitt), novi učenik koji se zaljubio u Bianku, smišlja plan kako bi pronašao dečka za Ket. U nagovoru Patrika Verona (Heath Ledger), misterioznog i problematičnog učenika, Kemeron se nada da će osvojiti Biankino srce. Patrik pristaje na ponudu i počinje se udvarati Ket.

Kroz seriju nespretnih i komičnih događaja Patrik i Ket postupno se zbližavaju, a ona otkriva da se iza njegove grube vanjštine krije iskren i brižan mladić. Istovremeno Bianka otkriva svoje osjećaje prema Kemeronu.

Candy (Neil Armfield, 2006.)

Candy je australska drama koja prati turbulentnu ljubavnu priču između pjesnika Drna (Heath Ledger) i umjetnice Candy (Abbie Cornish). Film je podijeljen u tri dijela, Raj, Zemlja i Pakao, koji prikazuju faze njihove veze.

U početku Drn i Candy ludo se zaljubljuju jedno u drugo i prepuštaju se hedonističkom načinu života, eksperimentirajući s heroinom. Njihova strastvena ljubav i kreativni duh cvjetaju u ovoj fazi. Međutim, ubrzo upadaju u svijet ovisnosti, krađe i očaja kako bi finansirali svoju naviku. 

Njihova veza počinje pucati pod pritiskom droga i sve teže finansijske situacije. Njena porodica i prijatelji postaju zabrinuti za nju, dok Den pokušava održati privid normalnosti.

U posljednjem dijelu njihov se život pretvara u pravi pakao. Candy doživljava psihičke slomove i završava na rehabilitaciji, dok Den pokušava pronaći izlaz iz ovisnosti. 

Uprkos svojoj ljubavi, shvataju da droga uništava sve što im je važno.

Braća Grimm (Terry Gilliam, 2005.)

Braća Grimm je fantastična avanturistička komedija koja prati izmišljene verzije poznatih njemačkih folklorista, braće Džejkoba (Heath Ledger) i Vilhelma Grima (Matt Damon). Radnja je smještena u 19. stoljeće, a braća zarađuju za život putujući po selima i lažno izbacujući izmišljene demone i duhove, koristeći svoje znanje o legendama i mitovima.

Njihov prevarantski posao ugrožen je kada francuske okupacijske vlasti, predvođene generalom Delatombeom (Jonathan Pryce), otkriju njihove prevare. 

Braća su prisiljena istražiti misteriozni nestanak djevojaka iz sela u šumi u blizini Marbadena.

Dok istražuju, Džejkob i Vilhelm otkrivaju da iza nestanaka stoji zla kraljica (Monica Bellucci) iz stare kule, koja koristi magiju kako bi vratila svoju mladost. Suočeni sa stvarnim nadnaravnim prijetnjama, braća moraju prebroditi svoje sumnje i raditi zajedno kako bi spasili djevojke i zaustavili kraljicu.

Bal čudovišta (Marc Forster, 2001.)

Bal čudovišta je drama koja istražuje teme rasizma, iskupljenja i ljubavi. Radnja se odvija u ruralnom dijelu Georgije i prati život Henka Grotovskog (Billy Bob Thornton), zatvorskog čuvara koji radi na izvršenju smrtnih kazni sa svojim sinom Sonnyjem (Heath Ledger) i ocem Bakom koji je rasist (Peter Boyle).

Nakon što Soni počini samoubistvo zbog depresije i sukoba s ocem, Henk napušta svoj posao i pokušava pronaći novi smisao u životu. Istovremeno Leticia Musgrove (Halle Berry), supruga osuđenika na smrt kojeg je Henk nedavno pogubio, prolazi kroz vlastitu tragediju kad joj sin umre u nesreći.

Henk i Leticia slučajno se susreću i nesvjesni povezanosti koju dijele preko Henkovog bivšeg posla, započinju složen i intenzivan ljubavni odnos. 

Njihova veza postaje način za oboje da se nose s gubitkom i boli. Kroz njihov odnos Henk počinje preispitivati svoje predrasude i rasističke stavove koje je naslijedio od oca.

Nema me (Todd Haynes, 2007.)

Nema me je biografski dramski film o životu i karijeri Boba Dilana (Dylana). Film je jedinstven po tome što koristi šest glumaca, uključujući Ledžera, koji prikazuju različite aspekte Dilanove ličnosti i faza u njegovom životu.

Ledžer glumi Robija Klarka (Robbieja Clarka), glumca koji igra ulogu Džeka Rolinsa (Jacka Rollinsa), lika temeljenog na Dilanu, u fiktivnom biografskom filmu. Robijeva priča istražuje njegov turbulentni brak s Kleri (Charlotte Gainsbourg) i prikazuje borbe koje dolaze s glumačkom karijerom i slavom.

Planina Brokeback (Ang Lee, 2005.)

Planina Brokeback je romantična drama koja prati kompleksnu ljubavnu priču između dvojice kauboja, Enisa Del Mara (Heath Ledger) i Džeka Tvista (Jake Gyllenhaal). Radnja započinje 1963. godine kada se Enis i Džek upoznaju radeći kao pastiri na planini Brokeback. Tokom tog ljeta između njih se razvija intenzivna romantična i seksualna veza, uprkos društvenim normama i očekivanjima tog vremena. 

Nakon ljeta njihovi se životi razdvajaju, ali ostaju u kontaktu i povremeno se sastaju.

Obojica ulaze u heteroseksualne brakove: Enis se ženi Almom (Michelle Williams) i dobiju dvoje djece, dok Džek oženi bogatu rodeo jahačicu Lurin (Anne Hathaway) s kojom dobije sina. Međutim, njihova strastvena veza nastavlja se kroz povremene tajne susrete tokom godina.

Njihova ljubav prolazi kroz brojne izazove, uključujući osobne konflikte, društvene pritiske te unutrašnje borbe sa seksualnošću i identitetom. Kako vrijeme prolazi, postaje očito da njihova veza nije održiva zbog vanjskih i unutrašnjih prepreka.

Vitez tame (Christopher Nolan, 2008.)

Vitez tame Kristofera Nolana (Christophera) prati borbu Batmana protiv zloglasnog kriminalca Džokera (Jokera). Radnja se odvija u Gotham Cityju, gdje Brus Vejn (Bruce Wayne), odnosno Batman (Christian Bale) udružuje snage s novim okružnim tužiocem Dentom (Aaron Eckhart) i poručnikom Džejmsom Gordonom (Gary Oldman) kako bi očistili grad od kriminala. 

Njihova kampanja protiv organiziranog kriminala komplicira se dolaskom Džokera (Heath Ledger), nemilosrdnog zločinca koji želi unijeti haos u Gotham.

Džoker započinje seriju smrtonosnih i destruktivnih napada, izazivajući Batmana na moralne i fizičke sukobe. Njegovi planovi uključuju korupciju Denta, koji nakon tragičnog incidenta postaje osvetoljubivi Dvolični (Two-Face). Batman mora birati između svojih osjećaja prema Rejčl Dejvs (Rachel Dawes) i dužnosti prema Gotham Cityju.

Kroz niz intenzivnih sukoba Džoker pokušava pokazati da su svi ljudi, uključujući i Batmana, podložni korupciji i moralnom padu. Ali Batman nastavlja borbu, odlučan da održi nadu i pravdu u Gothamu. Film kulminira konačnim obračunom između Batmana i Džokera, ostavljajući duboke posljedice za sve uključene likove.

Vitez tame je mračna, slojevita priča koja istražuje teme haosa, moralnosti i heroizma, uz nevjerojatne izvedbe glumačke postave, posebno Ledžera u ulozi Džokera. 

Ta mu je uloga donijela posthumnu nagradu Oscara za najboljeg sporednog glumca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.