BIT ĆE PRIKAZAN NA SFF-U

Rahmanović: Jasenovac je predmet politike sjećanja nauštrb kulture sjećanja

Prikazujući trenutni izgled logora Jasenovac u potresnom crno-bijelom formatu, film postavlja pitanje šta zapravo znači "nikada ne zaboraviti"

"Povratak u Jasenovac", kratki dokumentarac. Fena

FENA

6.8.2024

Film "Povratak u Jasenovac“ autora Admira Rahmanovića u produkciji Bosne i Hercegovine i Švedske bit će prikazan 18. augusta u okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film SFF-a u kinu Cineplexx.

"Povratak u Jasenovac“, meditativan kratki dokumentarac snimljen na mjestu jednog od najvećih zločina počinjenih u Jugoslaviji tokom Drugog svjetskog rata, pokušava dati odgovore na komplikovana pitanja o prirodi sjećanja, svjedočenja, ali i zaborava. Prikazujući trenutni izgled nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac u potresnom crno-bijelom formatu, film postavlja pitanje šta zapravo znači "nikada ne zaboraviti" i kako ta fraza nastavlja da rezonira do današnjih dana.

Autor filma Admir Rahmanović u izjavi za Fenu kaže da je Jasenovac odabrao iz tri razloga. Prvi je njegova historijska uloga kao logora u kojem su ubijane sve etničke i religijske skupine bivše Jugoslavije što ga čini osim zvjerstva prilično jedinstvenim.

- Drugi razlog je što je baš Jasenovac i nakon toliko godina redovan predmet politike sjećanja nauštrb kulture sjećanja. Dok u Srbiji sa Jasenovcem traže priliku da relativiziraju zločine devedesetih, u Hrvatskoj je negiranje Jasenovca čin koji je ujedinio kompletnu desnicu iz razloga što su nacionalističke ideje države ponajmanje umazane krvlju, a ponajviše čašću, hrabrosti i posebnosti. Jasenovac se iz tog razloga, kao i sami ustaški zločini, ne mogu uvrstiti u stvaranje državnosti, već ih se ili negira ili umanjuje - pojašnjava Rahmanović.

Treći razlog, kako je naveo, jeste da je Jasenovac zapravo uvod u njegov slijedeći film koji će početi snimati na jesen.

- To je zapravo intimna priča o logorima 90-tih, te kulturi sjećanja koja zapravo još uvijek nije ni dobila priliku zbog politike koja je konfiskovala svaki oblik sjećanja, pa čak i onaj najintimniji - kazao je za Fenu autor filma "Povratak u Jasenovac“.

Direktor fotografije filma, koji će na Sarajevo Film Festivalu imati svoju evropsku premijeru je Amer Kapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.