SARAJEVO

Premijerno prikazan dokumentarni film Heroji istine i sjećanja

Ovo je važan korak u izgradnji i njegovanju kulture sjećanja kroz obrazovni sistem

Premijerno prikazan dokumentarni film Heroji istine - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Dž. Vilajet

prije 20 sati 9 minuta

Večeras je u Memorijalnom centru Sarajevo premijerno prikazan dokumentarni film Heroji istine i sjećanja koji govori o prvom institucionalno organiziranom odlasku srednjoškolaca na Marš mira u Kantonu Sarajevo.

Ove godine, prvi put, učenici i prosvjetni radnici iz Kantona Sarajevo organizirano su učestvovali u Maršu mira zahvaljujući inicijativi Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja. Cilj ovog poduhvata bio je okupiti učenike, nastavnike i direktore srednjih škola Kantona Sarajevo kako bi, na dvadesetu godišnjicu Marša mira i godinu usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici od Generalne skupštine UN-a, odali počast žrtvama te potaknuli dijalog o važnosti mira, tolerancije i suživota.

Za obrazovni sistem Kantona Sarajevo ovo je historijski poduhvat jer je prvi put veliki broj učenika iz različitih srednjih škola zajedno učestvovao u Maršu mira. Ovo je važan korak u izgradnji i njegovanju kulture sjećanja kroz obrazovni sistem, s ciljem da nove generacije pamte i promoviraju mir, sjećanje i solidarnost.

Tokom Marša mira organizirane su različite aktivnosti, uključujući edukativne radionice, predavanja i kulturne događaje, s ciljem informiranja učesnika o historijskom kontekstu događaja u Srebrenici i poticanja dijaloga o istini, pravdi, pomirenju i izgradnji budućnosti bez sukoba.

Promociji je prisustovala ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, premijer KS Nihad Uk te predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Film je rađen u produkciji Goldenscreen studija iz Sarajeva, a autor filma je Almedin Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.