SPREMNA ZA MILANO

Džejla Glavović-Očuz: Karijeru nisam gradila nasilu

Glavović-Očuz: Danas ubirem plodove svog rada ( Danilo Pavlović)

Razgovarala: Enisa SKENDEROVIĆ

3.6.2018

Džejla Glavović-Očuz (34), jedna od naših najuspješnijih manekenki i najiskusnijih bh. modela, sprema se za angažmane koji je u junu očekuju u Milanu. Tamo su, kazala nam je Džejla, unaprijed dogovorena snimanja i kastinzi s novim produkcijama, agencijama i klijentima. 

Prije nepunih pet godina Glavović-Očuz osnovala je modnu agenciju „Swan Model Management“, gdje polaznice i polaznike obučava i modno educira.

U razgovoru za „Dnevni avaz“ Džejla je govorila o svojim poslovnim izazovima, prisjetila se modnih početaka te je otkrila čime je osvojio suprug Mahir, s kojim ima sina Omara.

Svjetski agenti

- Karijeru nisam gradila nasilu, nego zato što to volim. Odricanja je bilo, samim tim što nisam proživjela dio djetinjstva, što sam fizički bila odvojena od roditelja, što je sredini u kojoj sam rođena trebalo vrlo dugo da proguta moj uspjeh i počne da ga doživljava svojim. Danas, zaista, ubirem plodove svog rada, izgradila sam se dovoljno da kompanije prepoznaju moju ozbiljnost i požrtvovanost za ukazano povjerenje, pa se moja karijera danas bazira većinom na konkretnim godišnjim ugovorima - kazala je Glavović-Očuz.

Imala je sreću, dodaje, da je u njenim počecima uz nju bila Amela Radan.

- Bila je uz mene u vrijeme kada su mene otkrili svjetski modni agenti. Bila sam dovoljno zrela iako godinama mlada, dovoljno snažna i spremna za taj pomalo surov i brz svijet. Kao i moji agenti, i sama sam vjerovala od samog početka da će ono što nosim u sebi kao model i osoba biti prepoznato u svijetu, da ću uvijek biti drugačija od svih i profesionalac u poslu koji radim - ističe Džejla.

Sin Omar je, dodaje, oplemenio njen život i promijenio ga iz korijena.

- Omar je mom životu dao drugačiju dimenziju u kojoj beskrajno volim i znam da poredam prioritete, ali i da se dobro organiziram - kaže Džejla.



Iako smo, kako kaže, sredina u kojoj su generalno poremećene vrijednosti, pa tako i slika o modnom svijetu, da može, ponovo bi izabrala isto zanimanje.

Izgled i energija

- Moda je sastavni dio kulture svake države, usko vezana i za tekstilnu industriju, umjetnost kroz fotografiju, kao i menadžment. Htjeli to priznati ili ne, modu spontano živimo svi svakodnevno. Izabrala bih istu karijeru da mogu, jer sam danas, kad se osvrnem iza sebe, jednako zahvalna na lošim kao i na dobrim iskustvima kroz život i karijeru. Sve me je to učinilo onakvom kakva sam danas, mirna, zadovoljna i ostvarena žena - govori Glavović-Očuz.

Otkriva čime je osvojio suprug Mahir, s kojim danas živi u skladnom braku.

- Kroz prvi dojam Mahir me osvojio izgledom, a kasnije dobrom energijom koju nosi, odgojem, inteligencijom, poštenjem, duhovnošću koju njeguje i tim što nikad nisam sigurna da sam ga osvojila do kraja, što govori i da je vrlo mudar - priznaje Džejla.

Moja najveća preokupacija je sin

- U okviru agencije „Swan Model Management“ je i škola manekena koja svojim radom priprema članove za modni svijet te ih usmjerava na ispravan put u tom poslu. Agencija se bavi i organizacijom evenata i modnih revija. Osim toga, vlasnik sam dječijeg brenda „Kids Muse“, a trenutno sam i prvi Opel brend ambasador iz BiH i promoviram novi „Crossland X Inovation Turbo“, zaštitno sam lice vode „Oaza“ i modne kuće „Escada“, s kojom radim više od 10 godina na njemačkom tržištu. Ipak, i pored svih obaveza, moja najveća preokupacija je moj sin i njegov odgoj i razvoj - kaže Glavović-Očuz.

Zdrav život u modelingu

U agenciji „Swan Model Management“ Džejla polaznike uči ispravnom držanju tijela, pravilnom disanju, poziranju...

- Razvijam njihovu motoriku da bi bili što kreativniji pred fotoaparatom i kamerom, učim ih teoretskom dijelu, svim fazama poslovanja; od samog kastinga do realizacije snimanja. Učim ih zdravom životu jer modeling kao posao to zahtijeva - kaže Džejla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.