REAKCIJE

O ubistvu Džordža Flojda oglasila se i Megan Markl: Pogrešno je ne reći ništa

Inače vrlo aktivistički nastrojena bivša vojvotkinja, našla se na udaru javnosti

L. K. P. / Avaz.ba

4.6.2020

Megan Markl (Meghan Markle) posljednjih je dana bila neočekivano tiha oko teme rasizma i velikih protesta koji vladaju SAD-om zbog ubistva Džordža Flojda (George Floyd). No, sada je hrabro stala pred kamere i rekla šta misli o svemu

Megan Markl snimila je video od tri i po minute koji je osvanuo na YouTube kanalu, a koji je poslan učenicima njene srednje škole Immaculate Heart High School u Los Anđelesu. U snimci supruga princa Harija (Harry) razgovara o aktualnoj temi koja trese Ameriku i svijet, potaknuta brutalnim ubistvom Džordža Flojda (George Floyd).

Kako je nešto više od sedam dana šutjela o istoj temi, inače vrlo aktivistički nastrojena Megan, našla se na udaru javnosti.


Hari i Megan: Sada žive u Los Anđelesu. Agencije

Zbog svoje šutnje ispričala se svima i kazala:

-Nisam bila sigurna šta reći. Htjela sam poslati ispravnu poruku i razmisliti o svemu što ću reći, a ne da se nešto krivo protumači. Imala sam veliku tremu, bila sam nervozna i bilo me strah. No, onda sam shvatila da je jedino pogrešno zapravo ne reći ništa.

Osim posljednjeg ubijenog Afroamerikanca Džordža Flojda, Megan se prisjetila još nekoliko žrtava sličnog nasilja te ih naglasila.

-Sve ovo što gledamo posljednjih sedam dana širom naše države, u našem rodnom gradu Los Anđelesu me shrvalo - rekla je potom nekadašnja stalna članica britanske kraljevske porodice.

Prisjetila se svog odrastanja u L.A.-u i događaja koji joj ne izlazi iz glave. Slučaj brutalnog policijskog nasilja nad Rodnijem (Rodney) Kingom koji je također okarakteriziran kao čin rasizma.

-Imala sam 11 ili 12 godina kada su u Los Anđelesu vladali veliki nemiri zbog sličnog čina. Sjećam se da su uveli policijski sat i kako sam žurila kući, sjećam se dima koji se diže u nebo od silnih protesta koji su vladali gradom. Sjećam se kako su ljude trpali u policijske kombije dok su držali puške. Kada sam došla pred kuću vidjela sam da je drvo koje je oduvijek tamo stajalo, razlomljeno i srušeno. Takve stvari jednostavno vam se urežu u pamćenje - prsjetila se.

Ovo nije prvi put da Megan govori o rasizmu. Već u ranoj dobi susrela se s predrasudama jer joj je otac bijelac, a majka Doria Ragland Afroamerikanka. Megan je mnogo godina nakon mature javno progovorila kako su njene kolege često mislili da joj je majka zapravo dadilja i samo ispomoć u kući.

Takve stvari vrlo su je pogodile te se u kasnijim godinama uvijek zalagala za jednakost i poštivanje svih bez obzira na rasu, vjeru ili spol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.