DNK TEST

Odluka suda: Vanbračna kćerka bivšeg belgijskog kralja dobija titulu princeze

Albert II. krajem januara priznao je da je biološki otac vanbračne kćerke

Delfina Boel. Agencije

Avaz.ba

2.10.2020

Belgijska umjetnica Delfina Boel (Delphine Boël, 52), koju je bivši belgijski kralj Albert II. (86) nakon provedenog DNK testiranja priznao kao svoju vanbračnu kćerku, odsad će nositi titulu princeze, izvijestio je belgijski sud. Pobjeda izvojevana pred briselskim  sudom posljednji je korak u sedmogodišnjoj borbi Delfine, koja će odsad uz titulu nositi i prezime kraljevske porodice - Sakse -Koburg (Saxe-Cobourg), a kraljevske će titule dobiti i njeno dvoje djece, Džozefin (Josephine) i Oskar (Oscar).

Albert II. krajem januara priznao je da je biološki otac vanbračne kćerke nakon obavljenog DNK testiranja, koje je Boel godinama tražila. Bivši kralj je u maju 2019. pristao na DNK test. 


Bivši kralj Albert II. Agencije

Delfina Boel, belgijska vizualna umjetnica, tvrdila je da je plod dugogodišnje veze iz 60-ih i 70-ih godina između njene majke, belgijske aristokratkinje baronice Sibile de Selis Longkamps (Sybille de Selys Longchamps) i tadašnjeg prijestolonasljednika Alberta II., koji je od 1959. u braku s Paolom Rufo od Kalabrije.

 Bivši kralj, koji je vladao od 1993. do 2013. i otac je aktualnog kralja Filipa, demantirao je bilo kakvu vezu, no priznao je da je imao krizu u braku s Paolom baš u vrijeme kada se pretpostavlja da je bio u vezi s majkom Delfine Boel.  

- Pravna pobjeda nikad neće zamijeniti očevu ljubav, no ipak nudi osjećaj pravde, dodatno pojačan činjenicom da će mnoga djeca koja su prošla istu kušnju pronaći snagu da se suoče sa sličnim problemom - rekli su Boelini advokati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.