GLUMAC KOJI OBEĆAVA

Harun Ćehović iz Londona za "Avaz": Sarajlija u školskoj klupi Entonija Hopkinsa

Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu je bila odličan temelj, priznao je Ćehović

Ćehović: Volio bih raditi i u svojoj domovini. Instagram

Piše: A. Hodžić

5.2.2022

Vijest da je mladi i talentirani Sarajlija Harun Ćehović primljen na nekoliko svjetskih glumačkih akademija odjeknula je svojevremeno u medijima.  On je bio na slatkim  mukama, gdje otići i nastaviti obrazovanje. Na koncu se odlučio za „Royal Academy of Dramatic Art“ u Londonu i već mjesec je u britanskoj prijestonici, odakle je i govorio za „Avaz“.



Nove prilike

Izabrao sam „Royal Academy of Dramatic Art“ (RADA), dramsku školu koja se nalazi na svim rang listama u top 3 najbolje glumačke akademije svijeta.  Entoni Hopkins (Antony Hopkins), Tom Hidelston (Hiddleston), Alan  Rikman (Rickman) i Ralf Fajns (Ralph Fiennes) su samo neki od značajnih glumaca, a koji su završili ovu školu. Međutim, važno je naglasiti da „Royal Academy of Dramatic Art“ nisam izabrao samo radi reputacije već i radi činjenice da je MA program na ovoj ustanovi odlično koncipiran. Rad u teatru kao i pred kamerom te mnogo sati praktičnog rada su presudili u tome da prihvatim ponudu ove ustanove.


Harun Ćehović. Instagram

Koliko ste već u Londonu, te kakve su prve impresije?

Već tridesetak dana sam tu. Oduševljen sam novom edukacijom, ustanovom, uvjetima, načinom rada. Oduševljen sam i gradom, ali i ljudima ovdje. London je zaista nevjerojatan i već sam počeo dobivati neke prilike kojima se istinski radujem. Mnogo je dešavanja na dnevnoj bazi, mnogo muzeja, predstava, galerija i mjesta koja vrijedi posjetiti. Kvalitetna organizacija je itekako potrebna, međutim, znam zašto sam tu i neću gubiti svoj fokus.



Sličan koncept

Na koji je način koncipirana akademija koju pohađate te koliko se razlikuje u pristupu u odnosu na sarajevsku Akademiju scenskih umjetnosti (ASU)?

ASU u Sarajevu se sjetim skoro svakog dana u pozitivnom smislu. Na toj ustanovi sam dobio odlično znanje i iskustvo. Zahvaljujući ASU bez ikakvih problema ulazim u glumačke procese s rediteljima i rediteljicama i kolegama i kolegicama iz čitavog svijeta. Obje akademije imaju sličan koncept izučavanja i pristupa materijalu. Stvari su Londonu malo bolje organizirane i očigledno je više sredstava uloženo u infrastrukturu ovdje. Pored toga, velika prednost je što sada imam priliku raditi s ljudima iz Velike Britanije, Amerike, Kanade, Italije, Francuske, Rusije, Izraela i Egipta te je takvo internacionalno iskustvo dragocjeno za mladog glumca.


Ćehović: Oduševljen novom edukacijom. Instagram

Da li planirate stečeno znanje nastaviti razvijati kroz karijeru na našim prostorima ili se vidite negdje drugdje?

- Jezičku barijeru, zahvaljujući životu u Velikoj Britaniji u srednjoškolskim danima, nemam tako da to znatno olakšava stvari za mene. Uz to, radim s profesorima govora i dijalekta te vjerujem da ću još bolje usavršiti svoj scenski govor na engleskom jeziku. Ljepota glume jeste u tome što možete biti bazirani na jednom ili više mjesta i raditi na mnogobrojnim internacionalnim projektima. Ništa ne želim govoriti sa sigurnošću, prvo trebam kvalitetno završiti ovaj korak, ali sasvim sigurno bi volio raditi i u svojoj domovini.

Koliko je sarajevska akademija bila dobar temelj?

Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu je bila odličan temelj u svakom smislu. Vjerovao sam da u tom pogledu neće biti nikakvih problema, a sad, nakon nekog vremena, vidim da smo opremljeni odličnim znanjem kako u teorijskom tako i u praktičnom smislu. Radi svega toga sam izuzetno zahvalan svim profesorima i profesoricama Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.



Srednja škola u Britaniji

Od 2015. do 2017. godine sam živio u Velikoj Britaniji gdje sam završio srednju školu. „Bedford School“ je privatna, internat škola te je jedna od najboljih srednjih škola  u Velikoj Britaniji.

Zahvaljujući HMC fondaciji, ali i edukaciji koju mi je pružila Druga gimnazija Sarajevo, 2014. godine sam dobio punu akademsku stipendiju pa je sve to i bilo moguće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.