AUTOIMUNA BOLEST

Šta je alopecija od čega boluje supruga Vil Smita: Gubitak kose koji šokira bolesnika

Džejda je prije tri godine priznala da se bori sa ovom bolešću

Vil i Džejda Smit. Agencije

Piše: A. Z.

28.3.2022

Na ovogodišnjoj ceremoniji dodjele nagrada Oskar Vil Smit (Will Smith), koji je dobio zlatni kipić za najbolju glavnu mušku ulogu, fizički je napao voditelja Krisa Roka (Chris Rock). Razlog je taj što se Rok našalio na račun izgleda glumčeve supruge Džejde Pinket Smit (Jade Pinkett), aludirajući na njenu ćelavost.



Džejda je prije tri godine za svjetske medije priznala da se bori sa alopecijom. Sudeći prema njenom Instagram profilu, glumica i voditeljica se s gubitkom kose dobro nosi.

 - Alopecija i ja ćemo biti prijateljice... i tačka -  napisala je uz jednu objavu na Instagramu.

Gubitak kose

Alopecija je autoimuna bolest, a gubitak kose je jedan od simptoma. Gubitak kose obično izaziva veliku zabrinutost bolesnika iz estetskih i psiholoških razloga, ali on također može biti važan znak sistemske bolesti.



Uzroci alopecije

S obzirom na činjenicu da je u pitanju autoimuna bolest, to znači da imuni sistem napada tijelo, u ovom slučaju su napadnute folikule dlake. 

Ono što, prema stručnim mišljenjma, izaziva ovu bolest su astma, Daunov sindrom, bolesti štitnjače, vitiligo, a često se pojavljuje kod ljudi koji imaju još jednu autoimunu bolest. U vrlo rijetkim slučajevima alopecija može biti nuspojava vakcinisanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.