DOKTOR ZA ROKENROL

Milić Vukašinović za „Avaz“: Poslije smrti moje kćerke s bolom dolazim u Sarajevo

Imam 72 godine, ali nemam penziju jer nisam uplaćivao penziono i zdravstveno osiguranje

Vukašinović: Ostajem vjeran teškom zvuku. Avaz

Razgovarao: Lejla Karahmet-Pujagić

11.4.2022

Milić Vukašinović, još uvijek jedini „doktor za rokenrol“ u regionu, bubnjar, kompozitor, pjevač, osnivač „Vatrenog poljupca“ nedavno je proslavio 72. rođendan. A da mu ne pada na pamet da se povuče s muzičke scene, dokazuje novi album „Vatrenog poljupca“. Promocija albuma “Život je k'o fol ako nije Rock'n'Roll“ održat će se i u Sarajevu, u klubu „Sloga“, 27. maja.


Intimna priča

- Što se priprema tiče, zadovoljan sam kako se stvari odvijaju, a moje je da se potrudim da album bude smiksan i spreman za izdavanje i da ga predstavimo 27. maja u „Slozi“ – kaže nam Vukašinović koji sa suprugom živi u Beogradu.

Najavljeno je i prikazivanje Vašeg biografskog filma “70 godina doktora za rokenrol”. Koliko se film razlikuje od autobiografske knjige “Seksualno nemoralan tip”, koja je, prije nekoliko godina, ogolila Vaš život?

- Dokumentarac o meni i o grupi „Vatreni poljubac“ autorsko je djelo Miroslava Čigoje, koji je najveći fan mog lika i djela. Skupio je iz mnoštva videa i novinskih članaka - ono najinteresantnije i snimio je razgovore s dosta ljudi koji su bitni za ovu priču. Dokumentarac je o mom profesionalnom životu, dok je autobiografija, koju sam napisao intimna priča mog života i viđenje svih događanja kroz moju ličnu prizmu.

Poručujete da je život k'o fol, ako nije rokenrol. Gdje je danas rokenrol u poplavi šunda. Kakve su Vaše ambicije, gdje ćete još svirati i kako ćete zarađivati?

- To se više odnosi na pogled na život, na mentalni sklop koji prodornim razmišljanjem razbija predrasude o životu, što jeste rokenrol kao način tretiranja života. A, što se muzičkog dijela tiče, držim se muzičkog pravca s kojim sam počeo s grupom i sviram ga i dalje, naravno za publiku koja se nije pogubila u ovim novim muzičkim pravcima i koja je ostala vjerna teškom zvuku „Vatrenog poljupca“.


Moj grad

S kakvim emocijama dolazite u Sarajevo, od kada, nažalost, nema više Vaše kćerke Maje?

- U Sarajevo uvijek dolazim pun emocija, kao što i kažem u mojoj pjesmi o Sarajevu “Moj grad“, s tim što poslije smrti moje kćerke dolazim i s bolnom uspomenom na vrijeme, kada sam svoju kćerku učio životu u svom gradu koji je postao dio nje i njene radosti života.

Kakav je život muzičara u Vašim godinama, okorjelog rokera? Može li se živjeti od penzije?

- Kao prvo, imam 72 godine, ali nemam penziju, jer nisam uplaćivao penziono i zdravstveno osiguranje. Ne što nisam imao para za to, naprotiv, ostavljao sam više bakšiša u kafani za jednu noć, nego što je bila ta uplata za socijalno za jedan mjesec. Ali, razmišljanje rokera tada je bilo “ako ću živjeti od penzije, bolje da se ubijem“ i “umri mlad da budeš lijep leš“ tako da danas uglavnom živim od autorskih honorara, što nije dovoljno i da nije svirki uživo, ne znam kako bih preživio.


Grupa „Vatreni poljubac“: Koncert u „Slozi“ 27. maja. Avaz

Učio sam ga...

Ko Vas je najviše u životu razočarao i iznevjerio?

- Goran Bregović, koga sam naučio svemu u životu i u muzici, i koji kad sam ga zamolio da mi pozajmi 1.000 eura da mogu da izdam knjigu koju sam tek završio, rekao mi je: “Ako tebi dam 1.000 eura, umrijet će mi ujak kome ja kupujem lijekove“. Ispalo je da je 1.000 eura sve što on ima u životu, da nije smiješno, bilo bi tragično. Još kad sam čuo šta je rekao kad ga je menadžer upitao zašto ne ide s grupom „Bijelo dugme“ na turneju, već to radi sa svojim pleh orkestrom za svadbe i sahrane, a najavljuje grupu „Bijelo dugme“, rekao je, misleći na nas muzičare iz grupe, “što bi ja njima gurao pare u džep“. Tad sam definitivno odlučio da se s njim više i ne pozdravljam.

Ko je za Vas najbolji muzičar na prostorima bivše Jugoslavije?

- Po meni je najbolji muzičar u bivšoj Jugoslaviji gitarista „Indexa“, pokojni Slobodan Bodo Kovačević, sa kojim sam bio jako dobar i čija smrt me veoma pogodila i pogađa i dan-danas.

Šta je ljubav, a šta rokenrol?

- U suštini, ljubav je emotivno kanalisana seksualna pobuda, a u rokenrolu je ta pobuda kanalisana razvratom i bludom.


Ako mi je ostalo još tri dana života...

Šta mislite o današnjoj situaciji u svijetu? Kako gledate na sve to i šta poručujete raji, kako da pronađu duševni mir?

- Pa nama koji smo preživjeli rat u Sarajevu sigurno je lakše da funkcionišemo kad su tegobna vremena. Samim tim što smo se već jednom pomirili sa životom i sigurno nas neće strah paralisati, onda kad je najpotrebnije da optimistično rezonujemo u kriznim vremenima.

Rekao bih raji kakav je moj stav po tom pitanju a on je: „Ako mi je ostalo još tri dana života, proživjet ću ih do daske i za sve pare.“


Ko umije njemu dvije, ali 72 je previše

Nedavno ste proslavili rođendan, šta su za Vas godine?

- Svaki put kad nekome kažem da imam 72 godine, imam osjećaj da se to radi o nekom drugom, a ne o meni. Za ovaj posljednji rođendan objavio sam na društvenim mrežama “u redu je to ko umije njemu dvije, ali 72 je previše, što jest, jest, ali j..i ga, rođendan.“


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.