ŠPANIJA SLAVI

Punoljetna princeza položila zakletvu: Leonor je buduća kraljica

U punoj sali Kongresa Španije, na polaganju zakletve prisutni su bili brojni zvaničnici, uključujući i premijera države Pedra Sančeza

Princeza Leonor. (Foto: EPA-EFE)

O. T.

31.10.2023

Španska princeza i prijestolonasljednica Leonor danas je u Kongresu Španije položila zakletvu na Ustav ove države, što je procedura koja se obavlja nakon navršene 18. godine.

Događaj je održan upravo na princezin rođendan, a polaganjem zakletve Leonor je stekla osnovni uslov da postane kraljica Španije u budućnosti.

U punoj sali Kongresa Španije, na polaganju zakletve prisutni su bili brojni zvaničnici, uključujući i premijera države Pedra Sančeza. Prema pisanju "El Paisa", na događaju je bilo prisutno 585 zvanica.

Princezu Leonor na ovom događaju pratila je cijela porodica, uključujući i kralja Felipea VI, a nešto poslije 11:30 sati princeza je i zvanično položila zakletvu.

Princeza Leonor. (Foto: EPA-EFE)

- Kunem se da ću vjerno izvršavati svoje dužnosti, čuvati i osigurati da se Ustav i zakoni poštuju kao i da se poštuju prava građana i autonomnih zajednica te lojalnost kralju - izgovorila je princeza prilikom polaganja zakletve.

Interesantno, princeza se odlučila da izgovori istu rečenicu kao i njen otac prije 37 godina kada je polagao zakletvu.

Predsjednica Kongresa, Fransina Armengol također se obratila princezi.

- Prije 37 godina, Gregorio Peses Barba pratio je vašeg oca u ovom ključnom činu. Danas sam ja ta koja ima tu privilegiju i ponovit ću njegovu rečenicu. Živio Ustav, živjela Španija, živio kralj - rekla je predsjednica Kongresa nakon čega je uslijedilo intoniranje himne.

Poslije polaganja zakletve, zvanice su čestitale princezi na ovom činu, a očekivano, Leonor se najsrdačnije pozdravila sa svojim ocem, kraljem Španije od kojeg će, najvjerovatnije, i naslijediti krunu.

Nakon ceremonije u Kongresu, kraljevska porodica nastavit će obilježavanje ovog značajnog čina u Kraljevskoj palači, gdje je također planirana proslava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.