KNJIŽEVNICA

Vedrana Rudan oštro kritikovala Matu Rimca

Ko vozi te aute i gdje, zašto bi to nama siromasima trebalo biti zanimljivo, rekla je

Rudan i Rimac. Goran Kovacic / PIXSELL - Željko Lukunić

L. Đ.

prije 2 dana

Književnica Vedrana Rudan nedavno je oštro kritikovala poduzetnika Matu Rimca na svojoj stranici u tekstu nazvanom "Rimčevo novo ruho". U svom prepoznatljivom stilu, Rudan je izrazila svoje nezadovoljstvo dominantnom prisutnošću Rimca u hrvatskim medijima, pitajući se zašto je u zemlji poput Hrvatske nacionalni heroj čovjek koji se bavi autima koji idu tristo kilometara na sat.

- Taj Rimac, koji već godinama caruje svim našim medijima, uvijek je kod mene izazivao nelagodu. Nevjerovatno mi je da je u jednoj sirotoj Hrvatskoj nacionalni heroj čovjek koji se bavi autima, a ti auti idu tristo kilometara na sat. Ko vozi te aute i gdje? Zašto bi to nama siromasima trebalo biti zanimljivo?

Rudan se također osvrnula na Rimčevu porodičnu pozadinu i sugerirala da njegov uspjeh možda nije potpuno samostalan.

-Da, ko plaća te projekte „Tesle“ iz Livna ili Duvna? Tata? Je li mu zato ovih dana završio u zatvoru?, napisala je, te izrazila nelagodu zbog priče o Rimčevoj raskošnoj svadbi na kojoj se pekao vol od 800 kila.

Vedrana Rudan je nastavila svoje kritike na račun Mate Rimca i njegovog nedavnog događaja na kojem je predstavio novi projekat, taksi bez vozača nazvan Verne. Uporedila je situaciju s Andersenovom pričom "Carevo novo ruho", sugerirajući da su prisutni hvalili projekt bez razumijevanja njegove stvarne vrijednosti.

-Sjećate li se te priče? Car je jednoga dana odlučio obnoviti garderobu. Njegovi dizajneri nisu bili maštoviti poput Zigmana iz Kostrene, da mi se prije smrti dočepati jednog njegovog sakoa, pa caru nisu skrojili novo ruho nego su ga gologa poslali među njegov glupi narod i bili su u pravu. Svi kojima se golać ukazao pljeskali su oduševljeni dezenom, krojem, materijalom, ali u bajkama je uvijek tako. Pisac zezne priču. Među nazočnima je bilo i jedno dijete koje je viknulo: „Car je gol!“ Tek tad su podanici skupili hrabrost i počeli urlati „car je gol, car je gol, car je gol…"

Rudan je na taj način izrazila svoje mišljenje o Rimčevom projektu i reakcijama javnosti, implicirajući da je projekat možda precijenjen ili nedovoljno provjeren prije javne prezentacije.

- Ovih dana smo bili svjedoci neviđenog cirkusa. Rimac je našoj eliti predstavio svoje najnovije budalaštine. Taksi bez vozača. Taksi se zove Verne prema onome piscu. Čitam Tomićev tekst u Jutarnjem, koji je to genijalac. Tomić piše da su u taj projekt porezni obaveznici, to jest ja, to jest vi, uložili ili će uložiti osamdeset miliona eura (oko 120 miliona KM), napisala je Rudan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.