INTERVJU

Željko Joksimović za "Avaz": Na negativu samo okrenem glavu i nastavim svojim putem

Piše: Edina BAKIĆ

6.4.2018

Regionalna muzička zvijezda Željko Joksimović 9. juna održat će koncert na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru. Prodaja ulaznica za ovaj spektakl, kako je najavljeno, već je počela. Turneja po gradovima u regiji uveliko traje, a Joksimović je najavio dobru zabavu i za fanove u Splitu, gdje će nastupiti 20. aprila u Spaladium Areni.

U intervjuu za „Dnevni avaz“ govorio je o nastupu u Mostaru, porodici, planovima, a otkrio nam je da priprema i numeru koju će posvetiti blizankama Ani i Srni koje je dobio sa suprugom Jovanom u oktobru prošle godine.

 Koševo u Sarajevu

- Bit će ovo moj drugi nastup na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru. Volim koncerte na velikim prostorima. Najposjećeniji je bio na stadionu u Skoplju, pred oko 60.000 ljudi, a spektakl je bio i na Koševu u Sarajevu dva puta. Pune Arene u Beogradu, Zagrebu, Splitu također pamtim kao neke od najboljih nastupa – govori nam Joksimović na početku razgovora.

Da li Vas te brojke motiviraju da budete još bolji i stvarate nove pjesme?

- Drago mi je što su „Dva aviona“, duet koji sam snimio s kolegicom Eminom Jahović, brzo prihvaćena, baš kao i „Milimetar“ koji dostiže 40 miliona pregleda na YouTubeu, što je izvanredna brojka. Takva podrška publike mi daje snagu i svakako motivaciju da iznova stvaram i uživam u tome.

Jednom prilikom najavili ste da ćete sljedeću numeru koju objavite posvetiti kćerkicama Ani i Srni. Kada će se to desiti?

- Nova pjesma stiže uskoro. Privodimo je kraju i bit će to još jedna brza numera. Mješavina nečeg što sam ranije stvarao i nekih novih tonova. Ne mogu da otkrijem više detalja, ali često smo u studiju i trudimo se da napravimo nešto dobro.

Bend „Kastigulja“

Na društvenim mrežama često objavljujete stare fotografije iz mlađih dana. Kako se sjećate djetinjstva i školskih dana?

- Pamtim ga kao najljepši period mog života. Mnogo slika i uspomena mi prolazi kroz glavu, nije lako da ih pobrojim. Upisao sam klasičnu gimnaziju, jezički smjer. Od prvog dana smo se svi u razredu lijepo družili i funkcionirali smo kao jedna porodica. Možda zvuči nevjerovatno, ali jedva smo čekali utorak, kada smo imali sedam časova, da bismo ostali duže u školi. Pamtim i da smo uživali u časovima latinskog, da smo na velikim odmorima išli u menzu „Štab“ i pili čuvenu teta Živkinu tursku kafu koju je ona servirala na malom poslužavniku s običnom vodom i rahatlukom. Tokom gimnazije smo osnovali i bend „Kastigulja“, pravili smo razne akcije, koncerte. Bilo je to divno vrijeme.

Vaša supruga Jovana često ističe da ste joj velika podrška, a pored toga i još veća ljubav. Kako uspijevate nadoknaditi jedno drugom vrijeme razdvojenosti?

- S obzirom na to da je Jovana do kasno popodne na poslu, a ja obično u studiju, ako nisam na putovanju zbog koncerata, trudimo se da barem veče bude odvojeno za nas. Kada djeca odu na spavanje, mi volimo da izađemo negdje na večeru, prošetamo, gledamo neki dobar film ili samo sjedimo u stanu i razgovaramo o svemu što se dešavalo tog dana. Nije uvijek lako naći vremena, ali to je naš recept i neki naš porodični ritual.

Posljednjih godina mnogo se govori o situaciji koja nas okružuje. Na koji način se Vi odupirete negativi?

- Moj način je krajnje jednostavan, ali i prilično efikasan – na negativu samo okrenem glavu i nastavim svojim putem. Ne obazirem se i ne trošim energiju da je preokrenem u pozitivu. Jer to zna da bude uzaludno. Prosto, svoje vrijeme koristim za stvari koje me čine sretnim. Jer, ako se fokusirate na loše stvari, često one dobre i kvalitetne mogu da prođu pored, a da ih ni ne primijetite. Pritom, sreća se često pronalazi u nekim malim stvarima, ne mora to da bude nešto grandiozno. Slažem se da okolnosti znaju da budu teške i izazovne, ali nekako vjerujem da je svako od nas u stanju da stvori neki svoj mikrokosmos u kome će moći da pronađe zadovoljstvo. U mom slučaju to su porodica, djeca, supruga, muzika, prijatelji...

Očekujete li da će doći bolja vremena za mlađe generacije?

- Mladih je sve manje, odlaze svakodnevno da pronađu bolju budućnost negdje vani. Volio bih da se to promijeni, jer mislim da se stvari već mijenjaju nabolje. Već se nazire neka šansa. Na mladima je da se što više uključuju u dešavanja u svojim zajednicama i da svojim aktivnostima pomognu da se pozitivno utiče na sve ono što može da im poboljša život.

Rođendanska zabva u Splitu

 Jeste li spremni za koncert u Splitu, je li repertoar već spreman?

- Prodaja ulaznica ide fantastično, mogu da budem vrlo zadovoljan odzivom publike. Prošli koncert u Spaladijumu 2014. bio je pravi spektakl, a vjerujem da će sada biti još bolje. Bit će to rođendanska zabava, puna iznenađenja. Spremamo repertoar, gotovo da je sve završeno, imamo još nekoliko opcija o kojima razmišljamo, ali bit će to po ukusu publike.

 Nemamo izbora

 Slušate li Vi i sin Kosta većinski broj žena u kući?

- Drugog izbora nemamo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.