MUZIKA

Na spisku i Braja te Perica Zdravković

Piše: E. SKENDEROVIĆ

17.4.2018

Nakon što je u našoj zemlji zaživjelo Udruženje „Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca“ (AMUS), mnoge stvari, kako tvrdi većina ljudi iz muzičke branše, došle su na svoje mjesto. Autorska prava su se počela poštovati i sve što ide uz to, u prvom redu isplata honorara za izvođenje pjesama. 

 Veliki zadatak

- Mi u AMUS-u imamo veliki zadatak, a to je da sustignemo sve one koji su radili na zaštiti autorskih prava. Na ovom putu važno je ne biti sam, zato svi zajedno trebamo raditi na jačanju AMUS-a - poručio je nedavno Dino Merlin, predsjednik Skupštine AMUS-a, na godišnjoj dodjeli nagrada u Domu mladih.

Zanimljivo je vidjeti imena autora čije su pjesme tokom prošle godine bile najizvođenije našoj zemlji.

AMUS nam je ustupio imena deset najizvođenijih autora u 2017. godini, i to poredanih abecednim redom. O isplaćenim autorskim honorarima nisu željeli govoriti.

Izvođači iz Srbije

- Kada je riječ o visini honorara, takve podatke nismo u prilici da damo. Sve što možemo otkriti jeste deset najizvođenijih autora, članova AMUS-a u 2017. godini, poredanih abecednim redom – poručili su iz AMUS-a.

Tako smo došli do podatka da su u BiH najslušanije pjesme autora Gorana Bregović, Dine Merlin, Željka Joksimovića, Amila Loje Mirka Šenkovskog Geronima....

Na ovoj listi su i Perica Zdravković te Dragan Brajović Braja, autori iz Srbije. Njih dvojica potpisuju pjesme za izvođače narodne muzike uglavnom iz Srbije.

 Top 10 autora po abecedi 

1. Dragan Brajović

2. Goran Bregović

3. Edin Dervišhalidović

4. Željko Joksimović

5. Amil Lojo

6. Muhidin Muharemović

7. Fahrudin Pecikoza

8. Mirko Šenkovski

9. Davor Sučić

10. Perica Zdravković


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.