NAKON INCIDENTA

Švedska policija: Nizozemski muzičar može biti procesuiran već početkom juna

Ovo je prvi put da je neka zemlja izbačena iz takmičenja usred trajanja Evrovizije

Jost Klajn. AP

L. S. R.

14.5.2024

Nizozemski muzičar Jost Klajn (Joost Klein), koji je izbačen sa Evrovizije prethodnog vikenda, može biti procesuiran za nekoliko sedmica zbog optužbi da je prijetio snimateljki koja je radila na Pjesmi Evrovizije u švedskom Malmeu.

Kako prenosi NL Times on je, navodno, tokom ispitivanja u vezi sa incidentom koji se dogodio u četvrtak uvečer, priznao da je napravio incident.

Izvori su rekli švedskom listu Aftonbladet da je Klajn postao uzrujan zbog gužve fotografa i snimatelja koji su mu se približavali, i da je krenuo prema jednom od njih s pesnicom.

Iako navodno nije udario ženu, njen fotoaparat je oštećen i ona je dobila pomoć zbog posjekotine, prenose švedske novine.


Više svjedoka je reklo policiji da je on bio "veoma agresivan", ali i da se ubrzo nakon incidenta izvinjavao i govorio da mu je žao.

Bez obzira na kajanje, policija je rekla švedskom javnom servisu SVT da vjeruje da su dokazi protiv Klajna jaki i da krivično gonjenje djeluje neizbježno.

"Očekujemo da ćemo to moći ga procesuiramo početkom juna. Obično nam treba oko šest do osam sedmica za obradu slučaja", rekao je Emil Anderson, šef istražne policije u Malmeu.

Ovo je prvi put da je neka zemlja izbačena iz takmičenja usred trajanja Evrovizije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.