USKORO SLAVI 81. ROĐENDAN

Poznati pjevač Hulio Iglesias prvobitno izabrao drugu karijeru: Velika povreda bila presudna za promjenu

Odmalena trenirao fudbal i čak došao do Real Madrida

Iglesias: Gitara je bila sredstvo oporavka. Facebook

Dž. R.

6.8.2024

Poznati pjevač Hulio Iglesias (Julio) uskoro slavi 81. rođendan, a na njegovoj karijeri mu brojni drugi pjevači mogu zavidjeti.

Uspješno trenirao

Međutim, malo ko zna da muzika nije bila njegova prvobitna želja, već da je ovdje slučajno "zalutao". Pjevač je rođen u Madridu u radničkoj porodici, njegov otac bio je iz Galicije, dok je majka bila Jevrejka.

Kako Španija važi za sportsku naciju i Hulio je odmalena bio usmjeren na sport, pa je tako godinama uspješno trenirao fudbal.

Uspio je da dođe i do prestižnog Real Madrida, gdje je bio golman, ali onda je sudbina umiješala prste.

Tri godine oporavka

Julio je sa 20 godina doživio tešku saobraćajnu nezgodu nakon koje je bio godinu i po dana polu-paralizovan, a njegova sposobnost da hoda isključivo je zavisila od konstantnih terapija i vježbi, prenosi Nova.rs.

Iako su doktori sumnjali da će više moći da hoda, poslije tri godine uspio je da se oporavi, ali je morao da stavi tačku na sportsku karijeru. Međutim, da bi vježbao pokrete rukama, počeo je da svira gitaru, te se tako i zainteresirao za muziku.

Presudna je bila 1968. godina, kada je na jednom festivalu pobijedio sa pjesmom "La vida sigue igual", nakon čega je potpisao ugovor sa "Discos Columbia".

Ubrzo je dobio priliku da predstavlja Španiju na Pjesmi Evrovizije sa numerom "Gwendolyne", gdje je u finalu zauzeo četvrto mjesto. Sve ostalo je historija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.