RAZGOVOR

Mirza Selimović za "Avaz" o muzici i porodici: Najljepšu pjesmu posvetio sam majci, ali je neću pjevati uživo

Kada se makneš od ljudi, izađeš iz posla i odmakneš se od svega što ti okupira misli, sve to dalje vodi u depresiju i to nije dobro

Selimović: Zadovoljan reakcijom publike. Dino Šečić/Hardino

12.8.2024

Bosanskohercegovački pjevač Mirza Selimović proteklog vikenda održao je koncert na Trgu Četvrte viteške brigade na Ilidži pred više od 12.000 posjetilaca.

Prije samog nastupa Selimović je za "Avaz“ govorio o svojoj karijeri, koncertu, ali i proteklom periodu njegovog života koji je teško podnio.

Kada ste posljednji put nastupali u Sarajevu?

- Ne mogu da se sjetim kada sam posljednji put nastupao ovdje na otvorenom u Sarajevu. Zbog velikog broja nastupa, zna mi se desiti. Kada me policija zaustavila, pita me policajac: „Gdje ste bili“, a ja ne mogu da se sjetim gdje sam sinoć bio. Tako da ne popamtim baš sve, jer dosta se toga dešava, ali nisam bio neko vrijeme i poželio sam se koncerata, pogotovo na otvorenom.

Uskoro duet

Da li radite na novim projektima i šta Vaša publika može očekivati u narednom periodu?

- Uvijek nešto raduckam, kada ne radim svirke uvijek sam nekako u studiju angažovan. Bit će jedna pjesma u oktobru i za ovu godinu će vjerovatno to biti to, jer smo izbacili album i ne bih da nešto pretrpavam. Kada je riječ o daljim planovima za sljedeću godinu vjerovatno će biti još nekoliko singlova, možda čak i album, ako uspijem sastaviti dovoljno pjesama.

Možete li nam otkriti nešto više o novoj pjesmi koja izlazi u oktobru?

- Duetska je pjesma, ali neću otkriti s kim je, s jednom našom sjajnom pjevačicom, jednom od najboljih. Mislim da će biti super i izaći će vjerovatno prvog oktobra, ako ne tad, onda do 10. sigurno. Pjesma je već pripremljena i samo se čeka trenutak kada će ugledati svjetlost dana.

Protekli period u Vašem životu bio je veoma težak. Nakon određenog vremena vratili ste se na scenu i izbacili pjesmu posvećenu Vašoj majci koju ste, nažalost, izgubili. Kako gledate na muziku poslije svega?

- Mislim da je to gubitak koji se ne može nadoknaditi. To je najveći gubitak koji može čovjek da doživi, poslije možda gubitka djeteta. Nekako kao da mi je majka dala snagu kada se sve to desilo s nekog boljeg mjesta. Da smo nekako imali neku vrstu snage da se zajedno držimo i da to prebrodimo, iako se čovjek od toga nikada ne može oporaviti.

Majka je uvijek tu i kada fizički nije s nama, ali mislim da je uvijek tu uz nas koji smo je najviše voljeli i nekako najmanje što sam mogao da uradim za nju je da objavim tu pjesmu i da ostane zabilježeno kao neka posveta njoj. Tako da ne volim mnogo o tome da pričam, jer teško je, ne mogu ni da objasnim koliko, ali mora čovjek da ide dalje, jer kada se makneš od ljudi, izađeš iz posla i odmakneš se od svega što te okupira misli, sve to dalje vodi u depresiju i to nije dobro. Mora čovjek da s nečim okupira misli, da se zabavi nečim i da radi nešto korisno za sebe i svoju porodicu.

Najljepša posveta

Da li je pjesma koju ste posvetili svojoj majci najljepša koju ste objavili?

- To je najljepša pjesma koju sam objavio, uvijek će biti najljepša pjesma. To je pjesma koju nikada neću izvesti uživo i to je sigurno.

S obzirom na to da ste izbacili novi album, kako ste zadovoljni reakcijom publike?

- Super sam zadovoljan. Ja sam zadovoljan kako prolaze kod publike. Pjesma koja se izdvojila s albuma je „Pusti da vjerujem“, iako publika traži i ostale pjesme. Ja uvijek gledam da ispunim želje publike kada mi neko nešto traži. To je četvrti studijski album poslije nekog vremena, album za koji sam stvarno dao maksimum i to je, vidim, urodilo plodom.

Veliki koncerti

Da li ste planirali zakazati koncert u nekoj od sarajevskih dvorana?

- Nadam se "Domu mladih“. Nadam se da će biti decembar ili mart naredne godine. Imam u planu i mislim da svako ko se bavi ovim poslom u nekom momentu mašta da izađe iz tih manjih lokala i radi velike nastupe i koncerte. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.