ŠVEDSKA AKTIVISTKINJA

Uhapšena Greta Tunberg, objavljena snimka

Protesti u kampusu u znak podrške Palestincima rasplamsali su se diljem svijeta u 11 mjeseci

Instagram

D. H.

4.9.2024

Švedska klimatska aktivistica Greta Tuberg (Thunberg) uhapšena je tokom propalestinskih protesta jutros u Kopenhagenu. 

Studenti protiv okupacije

"Studenti protiv okupacije (propalestinska aktivistička skuina) i ja smo u upravnoj zgradi Univerziteta u Kopenhagenu", napisala je Thunberg jutros u opisu videa kojeg je objavila na svom Instagramu.

“Pozvana je policija, nasilno je ušla u zgradu naoružana jurišnim puškama. Tjeraju nas, a mi samo pričamo”, napisala je. Uz drugi video Thunberg je dodala: "Studenti su uhićeni i upravo su odvedeni u postaju".

Protesti u kampusu u znak podrške Palestincima rasplamsali su se diljem svijeta u 11 mjeseci otkako je militantna skupina Hamas izvela brutalan pokolj u Izrael, što je pak izazvalo smrtonosnu operaciju Izraelskih obrambenih snaga u Gazi i na Zapadnoj obali.


Šestero uhapšenih, među njima i Tinberg

Policija u Kopenhagenu rekla je da se oko 20 prosvjednika okupilo na sveučilištu, a šest ih je uhićeno, izvijestio je danski medij Ekstra Bladet.

Danska TV2 objavila je snimku privođenja Thunberg, koju su odveli u maricu. Policija nije potvrdila identitet nikoga od uhićenih, ali glasnogovornik "Studenata protiv okupacije" rekao Reutersu da je Thunberg zadržala policija.

U oktobru prošle godine izraelska vojska je kritizirala Thunberg nakon što je poslala poruku u kojoj podržava Palestince, nedugo nakon napada Hamasa. U prosincu je Thunberg tada optužila Izrael za "ratne zločine" i "genocid" dok je izraelska ofenziva u Gazi jačala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.