NAKON BURE U HRVATSKOJ

"Bijelo dugme" u Štutgartu izvelo "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo": Uglas se pjevalo, vihorila se zastava SFRJ

U Splitu su negodovali zbog ove pjesme

Uglas otpjevali stihove ove pjesme. Instagram

E. Ag.

prije 2 dana


Prošlog vikenda je u Štutgartu grupa „Bijelo dugme“ održala koncert.

Otpjevali su svoje najveće hitove iz 50 godina duge karijere, a na repertoaru se našla i pjesma „Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo“, koja je izazvala brojne kontroverze nakon nedavnog koncerta u Splitu.

Objavljen snimak

U publici se mogla vidjeti i zastava SFRJ. Magazin „Novi Dani“, koji je objavio snimku s koncerta, piše da su posjetitelji koncerta uglas otpjevali stihove ove pjesme.

Grupa „Bijelo dugme“ je nedavno nastupila i u Splitu. Publika je tad burno reagirala na ovu pjesmu. Kada je Alen Islamović mikrofon okrenuo prema njima, začuli su se zvižduci.

'U pjesmi nema ništa uvredljivo'

Zbog navedene pjesme članovi Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara prijavili su organizatore i odgovorne osobe koncerta „Bijelog dugmeta“ u Splitu Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske. Kao razlog su naveli promoviranje osuđene komunističke ideologije i njenih simbola te propale tvorevine čije politike su odgovorne za stravične zločine počinjene tokom srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku. Čak se tražila zabrana ulaska u Hrvatsku za Alena Islamovića

Nakon koncerta „Bijelog dugmeta“ u Splitu oglasio se menadžer grupe Adis Gojak i prokomentirao situaciju, piše Direktno.hr.

- U pjesmi nema ništa uvredljivo da bi nekoga povrijedilo. Cijeli dizajn koji prati njeno izvođenje za našu turneju radila je kuća iz Zagreba. Možda nekome smetaju simboli Jugoslavije. Ta pjesma se pjeva svuda u Hrvatskoj - kazao je.

Tvrdio je tada da je 15 hiljada ljudi u Splitu pjesmu pjevalo u jedan glas.

- Alenova supruga je iz Hrvatske, a i otac Gorana Bregovića, koji je autor ove sporne pjesme. Ona je i nastala u Splitu, a Goran ju je napisao u stanu svog oca - rekao je tad Gojak za Kurir. Islamović je, inače, hrvatski državljanin, napominju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.