FORMULA 1

Lekler najbrži u Bahreinu, Ferstapen odustao

Dvostruko slavlje Ferrarija, krah Red Bulla

Lekler: Dominantna utrka. AFP

Piše: A. V.

20.3.2022

Monegažanin Šarl Lekler (Charles Leclerc) iz Ferrarija slavio je u prvoj utrci nove sezone Formule 1, koja se vozila na stazi Sahir za VN Bahreina.

Lekler je i italijanskom timu donio prvi trijumf poslije dve i po godine i trke u Singapuru na kojoj je pobjedu odnio Sebastijan Fetel (Sebastian Vettel). Tako se po treći put našao na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja u karijeri.

Bilo je to dvostruko slavlje Ferrarija, s obzirom da je drugi kroz cilj prošao njegov timski kolega Španac Karlos Sainc (Carlos Sainz).

Red Bull je doživio potpuni krah, jer nijedan njihov vozač nije završio utrku. Prvi je odustao akuelni prvak Maks Ferstapen (Max Verstappen) tri kruga prije kraja, da bi u posljednjem krugu odustao i Meksikanac Serhio Peres (Sergio Perez).

Britanac Luis Hamitlon iz Mercedesa na kraju je ugrabio treće mjesto.

Bodove su još osvojili Džordž Rasel (George Russell, Mercedes), Kevin Magnusen (Magnussen, Haas), Valteri Botas (Valtteri Bottas, Alfa Romeo), Esteban Okon (Ocon, Alpine), Juki Cunoda (Yuki Tsunoda, AlphaTauri), Fernando Alonso (Alpine) i Guanju Džo (Guanyu Zhou, Alfa Romeo).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.