ABA LIGA

KK Crvena zvezda: Skupština nelegalna i štetna

Iz Zvezda su naveli da je za 2. april u Zagrebu sazvana Skupština ABA lige, koju je zakazao predsjednik Košarkaškog kluba Budućnost Dragan Bokan

Iz Zvezde održavanje ovog sastanka smatraju izuzetno štetnim za sve klubove. KK Crvena zvezda

G. Šumar

30.3.2021

Iz Košarkaškog kluba Crvena zvezda saopćili su danas da je sazivanje Skupštine ABA lige još jedan korak ka rušenju lige i da će sve odluke biti neobavezujuće i štetne za klubove koji su vlasnici regionalnog takmičenja. Iz Zvezda su naveli da je za 2. april u Zagrebu sazvana Skupština ABA lige, koju je zakazao predsjednik Košarkaškog kluba Budućnost Dragan Bokan.

Izuzetno štetno za sve klubove

- Ovo sazivanje takozvane Skupštine od strane neovlaštenog lica koje se lažno predstavlja i uzurpira funkciju predsjednika lige, u suprotnosti sa odredbama Društvenog ugovora, vidimo kao još jedan korak ka rušenju ABA lige koja se već zbog niza ovakvih nelegalnih poteza nalazi u vrlo teškoj situaciji, piše u saopćenju KK Crvena zvezda.

Navedeno je da liga ima svoje predsjedništvo, kao jedino nadležno tijelo, a da bi klub odazivanjem na ovaj nelegalni sastanak postao saučesnik u direktnom kršenju Društvenog ugovora ABA lige. Prema odredbama, Skupštinu saziva predsjednik ABA lige, što Bokan nije, a liga ima predsjednika i dva potpredsjednika, a nijednu od tih funkcija nema Bokan, dodaje se u saopćenju KK Crvena zvezda.

- Zbog svega toga, održavanje ovog sastanka smatramo izuzetno štetnim za sve klubove koji su učesnici i vlasnici ABA lige i može da donese nesagledive posljedice po takmičenje, ističe se.

Zvezda je navela da je „konkretnim i direktnim djelima“ pokazala i pokazuje da je za postojanje regionalnog takmičenja, ali isključivo u legalnim okvirima.

- Sve odluke donijte na sastanku u Zagrebu smatrat ćemo nelegalnim i neobavezujućim, a kao odgovoran klub Zvezda će nastaviti da se bori za postojanje i razvoj ABA lige isključivo kroz nadležne institucije i legalne tokove, a ne kroz sazivanje nelegalnih sastanaka, saopštenja raznih nepostojećih sudijskih udruženja i iznošenje raznih dezinformacija samo sa ciljem da se sportska i košarkaška javnost u regionu dovede u još veću zabludu, piše u saopćenju Beograđana.

Neozbiljno i neodgovorno

Zakazivanje bilo kakvog sastanka sa fizičkim prisustvom i uz ograničavanje na po jednog predstavnika kluba u vrijeme pandemije Zvezda smatra izuzetno neozbiljnim i neodgovornim. Klub je ocijenio da je taj čin pokazatelj „kako regionalno takmičenje funkcioniše ove sezone, uz grube pokušaje pojedinaca da privatizuju ABA ligu, koja je u vlasništvu svih klubova“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.