SELEKTOR SRBIJE

Pešić kritikovao suđenje nakon meča sa SAD, pa ga pitali za Zurapovića: Evo šta je rekao

Vidjeli ste mentalnu snagu, da dođemo do toga da jedna ili dvije lopte odluče pobjedu

Svetislav Pešić. FIBA

S. S.

9.8.2024

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izašao je pred medije nakon poraza od SAD 95:91. Srbija je imala veliku prednost, koju su na kraju uspjeli da prokockaju. Pešić nije bio zadovoljan i sudijskim trijom koji je predvodio Tuzlak Ademir Zurapović.

- Igramo za manje od 48 sati, igramo utakmicu za medalju i odmah napuštamo. Neću puno da pričam. Ponosan sam kako smo igrali, naročito poslije utakmice sa Australijom gdje smo od -24 stigli i dobili, a to je koštalo puno snage. Vidjeli ste mentalnu snagu, da dođemo do toga da jedna ili dvije lopte odluče pobjedu. Čestitam Amerikancima. Ima tu jedno pravilo koje mi u Srbiji upotrebljavamo, a to je da onaj ko izgubi ima pravo da se ljuti - počeo je Pešić.

Dodao je da nije ljut, nego ponosan šta su uradili sa svim problemima koje imaju te naglasio da centar Nikola Milutinov već dva dana ima temperaturu, no da je nastupio.

- Isto i Jović, smanjila se rotacija, dali su koliko su mogli. Hajde da vidimo ako možemo da ih oporavimo da još jedan dan da imamo rotaciju sa Njemcima. Ne tražim opravdanja, samo želim da kažem još jedanput da ko gubi ima pravo da se ljuti. Zašto sam ljut? Ljut sam jer nismo dobili respekt od sudija, ne samo na ovoj utakmici, ali ja to moram da kažem jer ako jedan od najboljih igrača na svijetu za 37 minuta šutira samo četiri slobodna bacanja, a svaki drugi napad ima loptu u rukama i ako drugi igrač sa 32 minuta samo šutira jedno bacanje, a svaki treći ili drugi napad ima loptu. Onda su se čudne stvari dešavale - istakao je popularni "Kari".

Naglasio je da to ne umanjuje pobjedu SAD te im je čestitao i poželio puno uspjeha u finalu, no još jednom rekao da su se dešavale čudne stvari.

- Ja sam miran, niti sam ljut, ponosan sam i razočaran sam jer nismo dobili respekt od sudija. Ja sam uvijek govorio igračima ako šutite, ako se ne bunite, a istovremeno se bacate na glavu i kopačkama idete u stomak, oni će vas nagraditi. Mi to nismo vidjeli i to je jedan od razloga što nismo završili ovu veličanstvenu utakmicu, to je tako i moramo da zaboravimo i da se pripremimo - kazao je Pešić.

Stiglo je nakon toga i pitanje da li su razumjeli sudiju iz BiH, a on je poručio:

- Sve sam rekao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.