TEKSTUALNI PRIJENOS

Fenomenalni Jokić i Micić vodili Srbiju do bronzane medalje

Obje reprezentacije su u mečevima polufinala poražene nakon preokreta, Srbija od SAD, a Njemačka od Francuske

Detalji s meča - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

10.8.2024

Košarkaši Srbije osvojili su bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu. U meču za bronzu su savladali Njemačku rezultatom 93:83.

Do pobjede izabranike Svetislava Pešića vodili su Nikola Jokić i Vasilije Micić sa 19 poena i Bogdan Bogdanović sa 16.

Njemačka je veći dio meča živjela od šuta za tri poena, no to nije bilo dovoljno protiv raspoložene Srbije. 

Najraspoloženiji kod poražene Njemačke bili su braća Vagner, Franc je ubacio 18, a Moric 16 poena. Vrijedi istaći da je Nikola Jokić upisao i tripl-dabl učinak s obzirom da je imao 12 skokova i 11 asistencija.

Srbija je na putu do medalje doživjela dva poraza od američkog „Dream teama“, a u ostalim mečevima su ostvarili sve pobjede.

Njemačka je ostala do medalje, iako je na putu do polufinala bila bez poraza, a tu su ih savladali domaćini Francuska nakon velikog preokreta.

Na portalu "Avaza" ste mogli pratiti tekstualni prijenos ovog meča.

Četvrta četvrtina

10' - Nekoliko promašaja na obje strane pred kraj meča i ostaje rezultat 93:83. Srbija je osvojila bronzanu medalju.

9' - Pogađa i Franc Vagner.

8' - Srbija još jednom pogriješila, a onda promašio Šreder za tri. 

7' - Šreder pogađa za tri poena. Srbija je pogriješila na drugoj strani, no Bonga je promašio otvorenu trojku. 

6' - Šreder je pokušao za tri, no bezuspješno. Timan je uhvatio ofanzivni skok i pogodio. Jokić na drugoj strani siguran. Nakon toga smanjuje Moric Vagner na 11 razlike. Prigovorio je Moric Vagner te dobio tehničku grešku. Micić je iskoristio slobodno bacanje, a onda i Marinković pogađa trojku.

5' - Nekoliko promašaja na obje strane, no onda Moric Vagner siguran pored Jokića. Bogdanović nakon toga pogađa za tri, a nakon izgubljene lopte Šredera i Marinković za dva.

3' - Polaganje Avramovića, a onda Šreder uzvraća.

2' - Bogdanović pogađa za tri poena, na drugoj strani Franc Vagner siguran za dva. Pokušao je Jokić za tri i bio siguran, a odmah je Moric Vagner uzvratio.

1' - Greška Morica Vagnera, na drugoj strani Jokić pogađa. U narednom napadu ponovo loptu ima Moric Vagner i ovaj put siguran na polaganju.

Detalji s meča - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Treća četvrtina

10' - Vajler Beb je pokušao za tri poena, no nije bio siguran. Moric Vagner je uhvatio ofanzivni skok i pokušao na polaganje, no Jokić ga je blokirao. Na drugoj strani promašaj Milutinova. Vagner na kraju četvrtine pogađa.

9' - Vajler Beb pogađa oba slobodna bacanja. Njemačka je digla nivo odbrane u posljednjih nekoliko minuta i ne dopušta lake šuteve i pod cijenu faula. Micić je fauliran na šutu za tri poena i pogodio je dva slobodna bacanja.

9' - Micić pogađa tešku trojku iz kretnje. Novo polaganje Morica Vagnera, ovaj put pored Jokića. Promašio je Gudurić zicer na drugoj strani.

8' - Zakucavanje Timana, na drugoj strani Srbija griješi. Još jedna trojka Bonge. Micić je dobio i tehničku grešku zbog simuliranja. Pogađa Franc Vagner s linije slobodnih bacanja.

7' - Njemačka sjajno šuta za tri poena. Uputili su čak 24 šuta, a 10 puta su bili sigurni (42 posto). Dobrić je pogadio za dva poena, a onda je Timan dobio tehničku grešku jer je simulirao faul u napadu. Pogodio je Micić. 

6' - Bonga pogađa za tri poena i prekida seriju Srbije. Pogađa za tri i Moric Vagner. Svetislav Pešić je zatražio tajm-aut.

6' - Potpuno se raspala igra Njemačke, pogađa Avramović, a onda i Dobrić. Njemačka ne može ništa pogoditi.

5' - Aleksa Avramović prekida mini seriju Njemačke. Pogađa trojku. Ukrao je sada Avramović i loptu Šrederu i imao sigurno polaganje.

4' - Obst ne prestaje da šutira za tri poena. Ovaj put je bio siguran. Pogađa i Franc Vagner za dva.

3' - Danijel Tajs postiže prve poene na meču i prekida lošu seriju. Siguran i Bogdan na drugoj strani.

2' - Maestralni Jokić još jednom pogađa. Asistirao mu je Bogdanović. Njemačka bez ideje već nekoliko napada.

1' - Petrušev siguran za dva poena, Obst još jednom pokušao za tri na drugoj strani no nije bio siguran. Onda je Petrušev izborio faul i pogodio oba slobodna bacanja.

1' - Počeo drugo poluvrijeme.

Nikola Jokić. AP

Druga četvrtina

10' - Njemačka je imala tri ofanzivna skoka, ali nije uspjela pogoditi.

9' - Sada je Fojtman pokušao za tri, no nije pogodio, a kod Srbije pogađa Marinković iza linije 6,75. Cijepa mrežicu i Obst. Njemačka je uputila nevjerovatnih 18 šuteva za tri, a svega 11 za dva.

8' - Još jednom Franc Vagner na liniji slobodnih bacanja i oba puta je bio siguran. Dobrić na drugoj strani promašuje za tri, a onda i Vagner nije siguran. Serija promašaja, nije pogodio ni Avramović za tri. Srbija je osam puta pokušala iza linije 6,75. 

8' - Marinković sa slobodnih bacanja stiže do prvih poena na meču.

7' - Greška u vođenju Avramovića, ali Šreder na drugoj strani promašuje s poludistance.

6' - Pogađa i Johanes Timan s linije slobodnih bacanja. Dobra partija rezervnog centra, koji je ovog ljeta napustio Albu i otišao japansku ligu. Vratila se Njemačka u igru. Srbija nekoliko ideja bez napada, sada su izgubili loptu, ali isto radi i Njemačka na drugoj strani.

5' - Ponovo Franc Vagner na liniji slobodnih bacanja, ovog puta je oba pogodio.

4' - Franc Vagner polovičan s linije slobodnih bacanja, Jokić na drugoj strani dva od dva.

3' - Pokušao je i centar Johanes Timan za tri poena i bio je siguran. Prekinuta serija Srbije. Vasa Micić na drugoj strani pogađa.  

3' - Njemačka je bez ideje, pa je Gordi Erber tražio tajm-aut. Ipak, ni to nije dalo rezultata. Promašio je Franc Vagner za dva. Jokić na drugoj strani siguran s linije slobodnih bacanja. Rezultat je 37:23.

3' - Još jedno polaganje Vasilija Micića, a na drugoj strani ponovo pokušaj za tri poena. Sada je promašio Moric Vagner. Pogađa Bogdan Bogdanović nakon ofanzivnog skoka za Srbiju.

2' - Svjedočili smo ispucavanju za tri poena. Prvo je promašio Fojtman, pa nakon ofanzivnog skoka i Moric Vagner. Milutinov je izgubio loptu na drugoj strani, pa je ovaj put za tri probao Franc Vagner za tri, no ni on nije bio siguran.

1' - Maodo Lo je odmah napravio ofanzivni faul, ali griješi i Gudurić na drugoj strani. Kasnije Marko pravi faul nad Francom Vagnerom, koji pogađa s linije slobodnih bacanja.

Prva četvrtina

10' - Fojtman je pokušao za tri poena, no nije bio siguran. Ipak, Njemačka hvata ofanzivni skok, no još uvijek nisu u bonusu. Nakon toga je pokušao položiti Moric Vagner, no nije bio uspješan.

10' - Bez ideje Njemačka u posljednjih nekoliko napada. Micić na drugoj strani izborio dva slobodna bacanja i oba puta bio siguran.

9' - Briljira Petrušev, novi njegovi poeni.

8' - Vajler Beb pogađa za tri poena, na drugoj strani polaganje Jokića. 

7' - Novi faul u napadu. Ovaj put je Moric Vagner odgurao Jokića. Micić na drugoj strani imao sigurno polaganje. Istom mjerom uzvratio Moric Vagner. 

7' - Još jedna blokada Njemačke. Ovaj put Fojtman je "zalijepio" Petruševa. Nakon toga sviran je faul u napadu Šrederu. Žalila se klupa Njemačke na ovu odluku, pa su dobili tehničku grešku. Micić pogodio slobodno bacanje, a onda i faul u napadu na drugoj strani. 

6' - Polaganje Bogdanovića, na drugoj strani trojka Šredera. Ponovo je pokušao Bogdanović, no dobio je "bananu" od Tajsa.

6' - Polovičan Petrušev s linije slobodnih bacanja.

5' - Veliki broj koševa na početku meča. Sjajan flouter Avramovića. Inače, Avramović je ovog ljeta iz Partizana prešao u CSKA iz Moskve. Njemačka na drugoj strani gubi loptu.

4' - Petrušev siguran kod Srbije, na drugoj strani Franc Vagner siguran s poludistance.

4' - Jokić je lako izašao na kraj s Tajsom ispod koša, a na drugoj strani za tri poena pogađa Johanes Fojtman.

3' - Šreder je izborio slobodna bacanja i oba puta bio siguran. 

2' - Težak promašaj Franca Vagnera za tri poena, sve je promašio. Na drugoj strani Jokić pogađa ispod koša.

1' - Petrušev je iskoristio svoju visinu pored Šredera. Kasnije pogađa i Aleksa Avramović.

1' - Kapiten Srbije Bogdanović odmah pogađa za tri poena, no Obst uzvraća istom mjerom na drugoj strani.

1' - Počela borba za bronzanu medalju.

10:55 Za Srbiju startaju: Petrušev, Bogdanović, Dobrić, Jokić i Avramović.

Za Njemačku meč počinju: Fojtman, Franc Vagner, Tajs, Šreder i Obst.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.