ALARMANTNO STANJE

Šta će biti s košarkaškom reprezentacijom

Zbog dugova upitno odigravanje kvalifikacionih mečeva s Hrvatskom. Neću nikoga optuživati za takvu situaciju

Košarkaši BiH: Neizvjesna sudbina. KS BiH

21.8.2024

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine je pred bankrotom. Računi krovne kuće bh. košarke su blokirani zbog duga prema Hotelu Ilidža, koji s kamatama iznosi oko 330.000 KM.

Zbog toga je sada upitno odigravanje utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje "Zmajeve“ očekuju u novembru ove godine protiv Hrvatske, kao i općenito opstanak košarke u Bosni i Hercegovini.

Ne može bez pomoći

Dževad Alihodžić, v.d. generalnog sekretara KSBiH, obratio se na pres-konferenciji o problemima, a za "Dnevni avaz“ je objasnio kakve posljedice mogu biti, a kako i (pokušati) popraviti ovu situaciju.

Alihodžić je naglasio kako Košarkaški savez Bosne i Hercegovine ne može isplatiti navedeni dug bez pomoći.

- Čelnici saveza BiH su razgovarali s federalnim nivoom. Iz Košarkaškog saveza su bili predsjednik Dalibor Miloš i potpredsjednik Aid Berbić. Oni jesu prenijeli, kako je meni rečeno, ideju i dobru volju da se sistem finansiranja nacionalnih selekcija riješi. To pozdravljam, jer mislim da je krajnje vrijeme.

Ovo nije prvi put da se dešava, bilo je i pred Francusku. Ako želimo napraviti bilo kakav napredak, prva i osnovna stvar je sistemsko rješavanje finansiranja Saveza, kako bismo i mi mogli planirati i znati s čime raspolažemo. To je hvalevrijedna inicijativa – kazao je Dževad Alihodžić za „Dnevni avaz“, pa nastavio:

- E sad, drugi par rukava je to što je nama blokiran račun posljednja dva mjeseca. U ta dva mjeseca smo imali četiri selekcije za koje smo morali organizovati pripreme bez para, što je jako teško. I nekako smo uspjeli uz pomoć. Mislili smo da ćemo i s ovim dogovorom uspjeti, ali je ta prepreka u ovom trenutku kobna.

U ovom trenutku neke najave postoje, ali mi u ovom momentu apelujemo da je to nama hitno. Ako ne dođe pomoć, onda po nas slijedi veoma teška lančana reakcija. S jedne strane, pravno, taj dug ne sporimo. Neću nikoga optuživati za takvu situaciju. Ipak, s druge strane, mislim da bi trebalo biti više fleksibilnosti jer je riječ o nacionalnoj selekciji – rekao je Alihodžić za "Dnevni avaz“.

Alihodžić: Mora se riješiti sistem finansiranja. KS BIH

Svi su zabrinuti

Alihodžić nam je otkrio i da je razgovarao sa selektorom Adisom Bećiragićem i pomoćnikom Gordanom Firićem.

- Pitaju me "Šta će biti?“ Zabrinuti su i nadaju se nekom rješenju, jer bila bi stvarno velika šteta da utakmice protiv Hrvatske dođu u pitanje. Odlazak na Evropsko prvenstvo je krucijalno. Kao neki zaključak svima nama, moramo se osvijestiti i početi razmišljati dugoročno. Da se i u Savezu napravi plan da se učini da se dug svede na nulu. Da napravimo duboku analizu i da okrenemo novi listi i da se prione raditi. Jer samo tako možemo očekivati boljitak za bh. košarku – kazao nam je generalni sekretar KS BiH.

Nakon problema u Rukometnom savezu BiH, sada se i KSBiH bori za opstanak. A bila bi sramota da se desi ono najgore, ali i velika šteta, jer se svi ljubitelji košarke i reprezentacije BiH raduju predstojećim utakmicama "Zmajeva“ koje su na rasporedu 21. i 24. novembra.

Još su viralni snimci s mečeva na kojem su Nurkić, Musa i društvo u grotlu Skenderije srušili Francuze, sada olimpijske viceprvake, a onda na Eurobasketu i aktuelnog prvaka Evrope Sloveniju. Neopisivo smo se radovali tada, a zamislite da nam to oduzmu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.