NAJJAČI EURO-KUP

Revolucija u Euroligi: Ograničavaju se plate, poznato koliko će klubovi moći da troše

Iako je Seleri kep uveden po uzoru na NBA, neće biti u potpunosti identičan

Musa: S Realom napada titulu ove sezone. Real Madrid

E. Ć.

prije 3 dana

Najjača evropska košarkaška liga - Euroliga spremna je za revoluciju jer je najavila uvođenje dugo očekivanog Seleri kepa, odnosno ograničenja plata koje jedan klub može ponuditi svojim igračima.

Seleri kep se uvodi po uzoru na NBA ligu. Dugo se pričalo o uvođenju ove promjene, ali do nje je došlo tek nakon što je Dubai izrazio želju da se takmiči u Euroligi.

Iako je Seleri kep uveden po uzoru na NBA, neće biti u potpunosti identičan.

Prema navodima svjetskih medija, Seleri kep će biti aktivan od sezone 2027/28, kako bi se klubovi, ali i Euroliga uspjeli pripremiti za ovu promjenu.

Ima nekoliko izuzetaka u odnosu na NBA. Naime, u NBA su svi klubovi jednaki, dok će u Evropi oni timovi s A licencom imati određene pogodnosti.

Klubovi s A licencom su Barcelona, Baskonija, Real Madrid, Olimpija, Anadolu Efes, Makabi, Fenerbahče, Bajern, Asvel, Panatinaikos, Olimpijakos i Žalgiris.

Tri kategorije. Euroliga

Seleri kep će se određivati na osnovu prosječnog prihoda vlasnika A licenci, dok se ti prihodi računaju od prodaje ulaznica i ostalih stvari na dan utakmice, kao i od marketinga, sponzora, te eventualne prodaje igrače.

Euroliga je odlučila da podijeli i ovo u tri kategorije:

- "niski nivo plate": predstavlja minimum koji će svaki klub morati uložiti u ekipu, što je 32 posto od prosječnog vlasnika A licenci.

- "bazični nivo plate" - predstavlja klubovima da troše do 40 posto od prosječnih vlasnika A licenci. Tu postoje izuzeci: U tih 40 postone bi bile uključene plate za: dvojicu najplaćenijih igrača, mlađe od 23 godine, igrače sa dugoročnim povredama, igrači koji su proveli barem tri godine u klubu, te postoji izuzetak i za onog ko prihoduje prosječan iznos plate.

Kako je to Euroliga objasnila - ukoliko klub ima prihod od 20.000.000 eura, onda je "Medium Range-Exception" košarkaš od 600.000.

- "visoki nivo plate" - skoro kao bazični samo što ovdje klubovi mogu da troše 60 posto od prosječnog prihoda vlasnika A licenci. Tu bi se računala i dva najskuplja košarkaša u timu.

Kako će klubovi trošiti novac. Euroliga

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.