EVROPSKA LIGA

Dinamo kroz maglu do evropskog proljeća, Gojak strijelac

Kompletirano 4. kolo Liga Evrope

AFP

Avaz Sport

8.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+22

Dinamo je u okviru 4. kola grupe D Evropske lige na maglom obavijenom Maksimiru pred nešto više od 18 hiljada navijača savladao Spartak rezultatom 3:1 i tako osigurao prvo evropsko proljeće nakon 1970. godine.

Prvi na utakmici zaprijetili su igrači Spartaka. U 4. minuti dobru loptu dobio je Čanturišvili (Chanturishvili), ali pucao je loše, pored desne stative gola domaćina. Šest minuta kasnije zaprijetio je i Dinamo kada je Ademi šutiraoiz voleja, ali golman Trnave je sjajno reagirao. U nastavku akcije pucao je i Hajrović, no golman Trnave opet je bio na pravom mjestu. 

U 15. minuti nakon sjajne akcije domaćih Gojak se našao sam pred golmanom Trnave, koji je s nekih šest, sedam metara loše šutirao i lopta je otišla pored gola. Dinamo je do vodstva došao u 22. minuti kada je Olmo poslao dugu loptu na drugu stativu, Oršić ju je dotaknuo, Gavranović produžio, a Amer Gojak s četiri, pet metara petom ubacio loptu u mrežu za 1:0 i veliko slavlje na Maksimiru. 

S obzirom da je na magla bila sve gušća, sudije su zamijenili lopte, te se od 30. minute utakmica igrala s narančastim loptama, onim kakvim se igra po snijegu. Šest minuta kasnije, "Modri" su odigrali sjajnu akciju po desnoj strani,Stojanović je ubacio prizemnu loptu na drugu stativu, a tamo ju je Andrej Kadlec poslao u svoju mrežu za 2:0. 

Pred sami kraj prvog poluvremena, u 43. minuti Gojak je fantastično uposlio Oršića koji je izašao sam pred golmana Spartaka, ali mu je golman gostiju Čudi (Chudy) skratio ugao i spasio svoju mrežu, pa su tako "Modri" na odmor otišli s dva gola prednosti. 

Baš kao i u prvom, nogometaši Spartaka prvi su zaprijetili i u drugom poluvremenu. U 48. minuti  Erik Jirka je šutirao s ruba šesnaesterca, ali je poslao loptu nebu pod oblake. U nastavku je Dinamo imao loptu u svom posjedu i kontrolirao je utakmicu.  U 57. minuti Gavranović se sjurio prema golu, prebacio golmana Spartaka, ali je lopta otišla malo iznad prečke. U 63. minuti nakon prodora po lijevoj strani, Čanturišvili je matirao Livakovića i smanjio vodstvo Dinama na 2:1. 

Nakon primljenog gola, "Modri" nisu odustajali od svoje igre. To im se isplatilo u 80. minuti kada je Petković sjajno presjekao loptu na desnoj strani i pronašao Oršića na drugoj stativi koji je pospremio loptu u mrežu Spartaka za 3:1. "Modri" su kontrolirali igru i lagano priveli meč kraju, te zasluženo slavili historijsku pobjedu koja im je osigurala prvo evropsko proljeće nakon 48 godina. 

Od ostalih mečeva izdvajamo remi Arsenala i Sportinga 0:0, kao i remi Betisa i Milana 1:1, te pobjedu Seltika protiv Lajpciga 2:1.

Pogledajte ostale rezultate 4. kola Evropske lige i sve tabele. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.